Top50 Glas publike

Samsung planira prednju kameru iza ekrana

Senzor za otisak prsta migrirao je na zadnju stranu pametnih telefona, a kako se smanjivao okvir oko displeja, a sada bi ponovo mogao da se vrati na prednju, samo što bi se ovoga puta našao ispod ekrana. Kada je selfie kamera u pitanju, nije je moguće smestiti na poleđinu uređaja, pa kod nekih telefona, poput iPhone-a X i Essential Phone-a, sa prednje strane postoje urezi u koje su smeštene komponente za ovu kameru, te se sada postavlja pitanje da li bi i ova tehnologija mogla da pronađe svoje mesto ispod displeja uređaja.

PCPress.rs Image

Novi patent iz kompanije Samsung opisuje upravo takav uređaj, te ide i korak dalje, pa ispod površine ekrana smešta i slušalice, senzore za daljinu, te ALS (Ambient Light Sensing) senzore koji služe za podešavanje osvetljenosti ekrana u odnosu na osvetljenost okruženja.

Kompanija Xiaomi je već pokušala da slušalicu ugradi na ovaj način u okviru modela Mi Mix, ali taj poduhvat nije dobro prošao, a selfie kameru je smestila na dno prednje strane uređaja, što nije baš idealna pozicija. Samsung patent prikazuje kameru na uobičajenom mestu – na vrhu prednje strane telefona, ali ako bi se našla ispod displeja, mogla bi, bar u teoriji, da se nađe bilo gde na prednjoj strani, mada je gornja polovina telefona poželjnija kada je pozicioniranje u pitanju. Ako bi se našla nešto niže, to bi možda umanjilo neprijatan osećaj tokom obavljanja video-poziva, budući da sagovornik gleda ili u kameru ili u oči onoga sa kojim razgovara, a ni jedno ni drugo ne izgleda prirodno.

Pročitajte i:  Tehnološke inovacije kao glavni pokretač globalnog rasta Xiaomija

PCPress.rs Image

Najveći problem je u tome što ne postoje prethodna iskustva sa ugradnjom kamere na ovaj način, a jedan raniji patent preporučuje providni OLED, pa bi uređaj morao da ima mogućnost brzog uključivanja i isključivanja ekrana, a kako bi kamera mogla da obavlja svoj posao dok ekran nije aktivan.

Izvor: GSM Arena

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,