TrendMicro

Samsung počeo proizvodnju 10-nanometer LPP čipova druge generacije

Samsung je počeo proizvodnju čipova druge generacije, a pod imenom 10-nanometerski LPP. Nova generacije će imati za 10% veću performansu, te za 15% manju potrošnju energije od aktuelnih 10-nanometarskih LPE čipova, te će se, navodno, koristiti i u sledećoj generaciji Qualcomm čipova (Snapdragon 845), te u okviru Galaxy S9 i S9+ telefona.

PCPress.rs ImageNovi čipovi se, prema izveštajima, proizvode na isti način kao i 10-nanometerski LPE, te se ne očekuju odlaganja u isporuci, a Samsung se već sprema i za proizvodnju 8-nanometarskih čipova. Proizvodnjom sličnih verzija svojih postojećih čipova, Samsung se sprema za 7-nanometerske čipove, čija će proizvodnja uključivati litografiju uz pomoć ekstremnih ultraljubičastih svetla (EUV), što zahteva ozbiljnu pripremu. Rivalska kompanija TSMC je, navodno, korak ispred Samsung-a kada su 7-nanometer čipovi u pitanju, te se spekuliše da bi Qualcomm u budućnosti mogao da se okrene ovoj kompaniji.

PCPress.rs ImageSamsung je dobio mnoga priznanja, budući da je prestigao Intel kada je tehnologija čipova u pitanju, ali i jedna i druga kompanija trenutno stagniraju, budući da ne udvostručuju performanse svojih proizvoda, na šta su korisnici do sada navikli. Proizvodnja Samsung-ovih 8-nanometerskih, te Intel-ovih 10-nanometerskih čipova očekuje se tokom sledeće godine.

Pročitajte i:  Novi Android telefoni mogli bi biti moćniji od iPhone 14 Pro

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,