Prestigio-ASBIS

Samsung podiže cene čipova

Kako stvari stoje, kompanije koje u svojim proizvodima upotrebljavaju Samsung-ove čipove, moraće uskoro da odvoje znatno veću sumu novca za njih. Prema Bloomberg-u, Samsung je već obavestio neke klijente da planira sa povećanjem cene između 15 i 20 odsto, u zavisnosti od toga koliko sofisticirani čipovi su u pitanju.

samsung

Nova poskupljenja

Ne možemo da kažemo da ovo nije bilo očekivano, s obzirom da su i konkurenti već učinili isti korak, a i cene materijala za čipove neprestano rastu. Uostalom, najveći Samsung-ov konkurent, TSMC, već je podigao cene čipova za 20 procenata, a očekuje se da će u narednih godinu dana, cene čipova ovog proizvođača porasti bar za još toliko.

Bloomberg pominje da će kompanije koje svoje proizvode zasnivaju na starijim tipovima čipova, osetiti najveće povećanje cene, verovatno od druge polovine ove godine. Prema navodima, Samsung se već dogovorio sa nekim od klijenata o iznosu povećanja, dok je sa drugim klijentima u fazi pregovora.

Inače, očekuje se da će nedostatak komponenti za proizvodnju čipova i dalje biti aktuelan, što će uticati na najšire sfere poslovanja. Cene komponenti za čipove porasle su u proseku oko 30 procenata, što znači da se cena čipova mora povećati više od toga, da bi se ostvario profit. To u praksi znači da ćemo u narednom periodu plaćati (još) više za automobile, telefone, televizore i ostale proizvode koji u sebi imaju elektronske sklopove.

Pročitajte i:  Samsung je predstavio novi Flash storage

Moguće je da neće svi Samsung-ovi klijenti prihvatiti to povećanje cena. Ako se to desi, takvi klijenti će morati da budu svesni da će morati duže da čekaju na isporuku čipova, jer će ih Samsung prvo slati kompanijama koje plaćaju više.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Data centri 2022

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.