BIZIT 2022

Samsung povećao profit uprkos padu prodaje telefona

Samsung-ov profit je porastao za 26.4 procenta u četvrtom kvartalu prošle godine, uprkos tome što je prodaja telefona opala za 11 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije. Cela 2020. fiskalna godina je bila uspešna za Samsung, sa prometom koji je dostigao 211.5 milijardi dolara, i profitom od 32.1 milijardu dolara.

samsung

Rezultati u četvrtom kvartalu postignuti su uglavnom zahvaljujući velikoj potražnji za memorijama i displejima. U tome veliku ulogu imaju proizvođači mobilnih telefona, najviše Apple, koji od Samsung-a kupuje OLED panele za iPhone 12 seriju telefona. S obzirom da je i Apple ostvario rekordan promet u četvrtom kvartalu, zahvaljujući dobroj prodaji iPhone 12 uređaja, to je bilo od velike pomoći i Samsung-u da ostvari ovaj rezultat.

Što se tiče prodaje Samsung telefona, ona je opala za 11 procenata u odnosu na Q4 2019. godine. Ipak, kompanija očekuje da će promet u mobilnoj diviziji porasti u sledećim kvartalima, zahvaljujući nedavno lansiranoj Galaxy S21 liniji telefona. Uostalom, ove godine je kompanija nešto ranije nego uobičajeno predstavila S21 seriju, tako da su praktično dobili mesec dana više za ostvarenje boljeg profita u Q1 ove godine. Uz to, Galaxy S20 je bio skuplji od S21 linije, pa se očekuje da će se novi telefoni bolje prodavati od njih.

Pročitajte i:  Samsung ulaže 356 milijardi dolara u čipove, biotehnologiju i veštačku inteligenciju

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,