Top50 Glas publike

Samsung povećao profit za 12%, ali upozorava na slabu prodaju telefona i PC računara

Za drugi kvartal 2022. godine, Samsung je prijavio konsolidovani prihod od 59,4 milijarde američkih dolara, što je rekordan nivo za kvartal koji se završava 30. juna. Operativni profit kompanije Samsung je takođe dostigao 10,8 milijardi američkih dolara, što je 12% više u odnosu na isti period godinu dana ranije i najbolji je do sada od 2018.

Samsung povećao profit za 12%, ali upozorava na slabu prodaju telefona i PC računara

Slaba prodaja pametnih uređaja uzrokovana geopolitičkim promenama

Međutim, potražnja za čipovima za potrošačke proizvode, kao što su mobilni telefoni i računari, bila je mnogo slabija nego što se očekivalo. Kompanija takođe očekuje da će potražnja za potrošačkim uređajima ostati slaba i čak veruje da postoji mogućnost da se ovaj pad potražnje probije do preduzeća. Na poslovanje Samsung-ovog Mobile eXperience takođe je uticao sveukupni pad potražnje na tržištu. Kompanija je okrivila “geopolitičke probleme i zabrinutost zbog inflacije” za pad zarade. Takođe je rečeno da su troškovi komponenti i logistike uticali na profitabilnost poslovanja i uzrokovali da padne niže nego u prethodnom kvartalu.

Tehnološki gigant ne očekuje da će prodaja pametnih telefona porasti ni u sledećem kvartalu: potražnja za novim telefonima će verovatno ostati slična iz godine u godinu ili će pokazati samo jednocifren rast, predviđa, zbog dugotrajnih geopolitičkih pitanja i ekonomskih neizvesnosti. Ipak, nadamo se da bi lansiranje novih sklopivih uređaja moglo povećati broj prodaje u narednim mesecima. Samsung će predstaviti svoje sklopive telefone sledeće generacije na predstojećem događaju Unpacked 10. avgusta.

Pročitajte i:  Kad vozilo brine da ne zaspite za volanom

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: