Samsung S22 Ultra: Note pod novim imenom

Kada je Samsung zvanično predstavio svoju S22 seriju, mnogima je jedan model delovao čudno, drugačije, kao da se ne uklapa u novu porodicu. Umesto zaobljenih uglova, jedan od tri telefona pravi se pametan oštrim linijama, četvrtastim dizajnom i, pazite sad – S Pen olovčicom. Gotovo kao da je neko uzeo neki drugi, nama poznati model i preimenovao ga, u nadi da niko neće primetiti.

PCPress.rs Image

Ultra kao najbolje

Samsung Galaxy S22 Ultra je ime novog najboljeg Samsung-ovog telefona koje nije lako izgovoriti. Em je dugačko, em nekako ovaj telefon nikako ne liči na ostale S22 modele, ni na S21 Ultra, već na Note, seriju oko čije egzistencije se Samsung već neko vreme premišlja. I bez dileme, novi najbolji Samsung-ov telefon je Note u koži S22 serije. Jaki geni Note serije jasni su na prvi, drugi i svaki naredni pogled, bez obzira na to šta mu piše u pasošu. Ono što je najbitnije je da Note serija nije zaboravljena, već je samo dobila novo ime.

PCPress.rs Image

Očekivano od najboljeg Samsung-ovog telefona, dobijamo najbolji hardver, doduše ne baš najbolji, već skoro najbolji, jer ne živimo u SAD. U Evropi najbolji Samsung-ov hardver znači Exynos 2200, a u SAD i još nekim zapadnim zemljama Snapdragon 8 Gen 1. U oba slučaja dobijate 8 GB radne memorije uz verziju s najmanje skladišnog prostora – 128 GB i 12 GB uz sve ostale (256, 512 i 1024 GB), u paru s novom AMD Xclipse 920 grafikom. Napomenućemo i da je bitno koju verziju birate pri kupovini, jer ovaj telefon ne poseduje slot za microSD kartice, a samim tim ni mogućnost proširenja memorije.

Pročitajte i:  Zašto bi Motorola edge 30 neo trebalo da bude vaš novi telefon

PCPress.rs Image

Memorija će vam sigurno biti važna stavka, s obzirom na to da S22 Ultra/Note poseduje pet brutalnih kamera koje ćete sigurno obilato koristiti. Glavna ima senzor od 108 MP, novu generaciju u odnosu na S21 Ultra, sa optičkom stabilizacijom, kombinovanim laserskim i PDAF sistemom fokusiranja, f/1.8 otvorom blende i sistemom spajanja devet susednih piksela u jedan. Ultraširoka kamera zahvata 120 stepeni, ima senzor od 12 MP, autofokusni sistem i koristi se za Super Steady snimanje video-snimaka.

Različiti nivoi zuma: 10X, 3X, Normal (1X) i Ultrawide

Tu su i dve telefoto kamere sa 3x i 10x uveličanjem, s novim Sony senzorima, koji su zamenili Samsung parnjake kod S21 Ultra. Konačno, tu je i prednja kamera od 40 MP, takođe sa autofokusom, preslikana sa S21 Ultra. O performansama ovih kamera ne treba govoriti previše, jer ako tražite najbolje od pametnih telefona, Samsung se pobrinuo da u S22 Ultra imate sve što vam treba.

Nightography, kako Samsung naziva noćne fotografije

Osim dominantnog hardvera, dizajnerski novi S22 Ultra/Note sledi filozofiju koja mu je upisana u DNK i, najprostije rečeno, veoma podseća na Note20/Note10+ i po dimenzijama je skoro u dlaku kao pomenuta dva telefona, od kojih je malo deblji. Oštre ivice, sa oblim bokovima i velikim ekranom, daju dozu posebne elegancije koja je jedinstvena u svetu pametnih telefona. Sočiva kamere zadnje strane nemaju zajedničko kućište, već su individualno izdvojene, dodatno ističući izgled ovog telefona od konkurenata, ali i od drugih pripadnika S22 serije.

Pročitajte i:  Samsung telefoni bi u budućnosti mogli imati dual under-display kamere za prepoznavanje lica

PCPress.rs Image

Brutalni Super AMOLED ekran od 6,8 inča dobio je bolje osvetljenje i fantastičan je u bilo kojim uslovima, a Samsung je pojačao i bateriju u odnosu na druge S22 modele (5000 mAh), s brzim punjenjem snage 45 W (ne dolazi u paketu). Sa S22 serijom dolazi OneUI 4.1, dok svi ostali Samsung premijum telefoni dobijaju verziju 4.0, fino ispolirani korisnički interfejs baziran na Android 12 OS-u. Podrška za S-Pen je implementirana u OS i detekcija olovke je dosad najbrža, s minimalnim kašnjenjem, 3x boljim u odnosu na S21 Ultra/Note20. Naravno, podržana je i različita gestikulacija olovkom, pa je možete koristiti za kontrolu stranica koje gledate i slikanje/snimanje.

Korisnički interfejs Samsung Galaxy S22 Ultra telefona

S22 Ultra je bez premca najbolji telefon današnjice, veoma brz, moćan, s najboljim sistemom kamera dostupnim na jednom telefonu i prepoznatljivim Note izgledom, faktorom koji ga odvaja od konkurenata. Voleli S ili Note seriju, ukoliko želite najbolje, ne tražite dalje, ovo je paket koji ima sve… osim punjača, njega ćete morati dodatno da platite.

Pročitajte i:  Back tap gestovi su konačno na Samsung telefonima

PCPress.rs Image

Korisna adresa: samsung.com/rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,