BIZIT 2022

Samsung uvećao profit u trećem kvartalu

Samsung je rekao da je njegov operativni profit za kvartal koji se završio u septembru povećan 28% u odnosu na prošlu godinu. Odnosno, prihodovao je 15,8 triliona korejskih vona (13,26 milijardi dolara).

PCPress.rs Image

Ovo je najveći tromesečni profit južnokorejskog giganta poluprovodnika u protekle tri godine odosno od trećeg kvartala 2018. godine kada je Samsung ostvario dobit veću od 17,5 triliona vona. Ipak, ova brojka je pala ispod procena analitičara od 16,1 triliona vona. Akcije kompanije Samsung porasle su više od 1% u prvoj fazi, ali su nakon toga pale i završile sa procentom od 0,14% manje.

Konsolidovana prodaja za ovaj kvartal neverovatno je porasla na rekordno visokih 73 triliona vona – 9% više nego pre godinu dana.

Globalna nestašica čipova

Južnokorejski tehnološki gigant nije dostigao vrhunac svake poslovne jedinice, uključujući i svoj glavni posao sa poluprovodnicima koji donosi veliki profit. Ali na poslovanje najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i čipova uticala je globalna nestašica čipova i pandemija koronavirusa koja je zatvorila neke od njegovih fabrika širom sveta.

Pročitajte i:  Samsung pokreće centar za istraživanje i razvoj čipova

PCPress.rs Image

„I prihod i operativna dobit su niži od naše i tržišne procene“, rekao je SK Kim, izvršni direktor i viši analitičar u kompaniji Daiwa Capital Markets.

Samsung je bio delimično pogođen nedostatkom poluprovodnika, posebno u poslu sa pametnim telefonima, i verovatno se suočio sa nekim logističkim problemima za svoju jedinicu potrošačke elektronike. Ali povećanje cena poluprovodnika verovatno je imalo pozitivan uticaj na poslovanje Samsung-ovih komponenti”, rekao je Kim.

Daiwa ima ciljnu cenu od 110.000 vona (oko 92 dolara) po akciji za Samsung, što implicira više od 53% rasta. Očekuje se da će veće cene poluprovodnika povećati zaradu ove tehnološke kompanije.

Nedostatak čipova počinje da utiče na industriju pametnih telefona, gde su Samsung i Apple do sada bili zaštićeni od pada zalihama kritičnih komponenti poput memorijskih čipova.

Krajem prošlog meseca, Counterpoint Research je smanjio isporuke pametnih telefona za drugu polovinu 2021. godine, rekavši da se neki proizvođači pametnih telefona bore da dobiju sve komponente koje su naručili za izradu pametnih telefona.

Pročitajte i:  Meta planira da smanji troškove za 10% ili više narednih meseci

Potpuni rezultati za septembarski kvartal biće objavljeni kasnije ovog meseca.

Samsung-ove akcije su u padu više od 11% u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,