ePlaneta

Samsung VR, TNG

Uz osmu seriju high‑end telefona, Samsung je spremio i novi VR komplet. Kaciga Gear VR dobila je spoljni kontroler, a za kreativce tu je nova Gear 360 kamera s opcijama za live streaming

PCPress.rs Image

Primetivši da je Samsung na osmoj seriji premium telefona promenio konektor iz Micro USB u USB Type‑C format, pomirili smo se s tim da će promenjeni konektor ograničiti novi Gear VR na upotrebu uz Galaxy S8, S8+ i predstojeći Note 8. Na sreću, deo s konektorom je modularan, pa možete da stavite obe vrste konektora, što proširuje spektar primenjivih telefona i na S7, S7 edge, Note 5, S6 edge+, S6 i S6 edge. U stari Gear VR model iz 2015. godine, doduše, nećete moći da stavite Galaxy S8/S8+ ili Note 8.

Izgled nove Gear VR kacige nije dramatično različit od starog modela, osim što je pored back tastera dodat i home taster iznad touchpad‑a na desnoj strani kacige. To olakšava navigaciju za kozumente VR slika i videa. Ugođaj će sigurno biti bolji uz smanjenu masu (345 prema 480 grama kod starog modela), ali pravu upotrebljivost daje mu priloženi BT kontroler.

Pročitajte i:  Kobo i iFixit partner za OEM delove  

Prava virtuelna realnost

Od jeftinijih VR kaciga, Samsung‑ovu smo isticali upravo zbog ugrađenih senzora, zbog kojih reaguje brže na pokrete i promenu položaja. Opet su tu žiroskopski senzor i detektor blizine koji je zapravo zadužen da automatski pokrene Oculus Home aplikaciju ili da isključi ekran, ako kaciga nije na glavi.

Kontroler je opremljen žiroskopom akcelerometrom i magnetskim senzorom koji zajedno određuju apsolutnu poziciju kacige u stvarnom svetu i njenu vektorsku brzinu (smer i intenzitet). Na raspolaganju su touchpad kontrole ispod kojih je okidač, a pod palcem su home, back, „+“ i „‑“ tasteri i to bi trebalo da pokrije sve vrste oruđa i oružja od preistorijske batine, preko srednjovekovnih mačeva, do laserskih pištolja i raznih lightsaber modela. Dosta toga možete i bez kontrolera, ali ako želite da se igrate, pa i mnogo lepše i slobodnije upravljati drugim sadržajima, kontroler je ključan. Desi se (retko) da kontroler inicijalno dobije suprotnu orijentaciju od željene, ali se sve brzo sredi. Pre upotrebe kontrolera, naravno, treba ga upariti s telefonom i kalibrisati izvodeći pomalo čudne, ali efikasne pokrete.

Šta reći o kacigi, sem da je lakša, fleksibilnija i, čini se, s kvalitetnijim sočivima koja daju jasniju i svetliju sliku, a da su kontroler i obilje senzora – pun pogodak. Možda ovaj VR sistem nije baš kao HTC Vive, ali s obzirom na brz rad zahvaljujući dodatnim senzorima i ceni od 17.999 dinara (s kontrolerom) – dobro, treba da posedujete i telefon – sistem nema premca u efikasnosti i brzini odziva.

Pročitajte i:  Kad vam dosadi luksuzni brod, pređite u virtuelni voz

Za kreativce

Šta je problem s VR‑om? Kao što obično biva s novim tehnologijama (setimo se 3D televizora), stvari obično zapnu u produkciji. 3D televizore skoro da više niko i ne pominje, a ko je ulužio dosta novca u ovu opciju i nekoliko kompleta naočara, zna koliko ga je koštalo gledanje onih nekoliko 3D filmova do kojih je nekako došao.

PCPress.rs Image
SAMSUNG

Jedina, uvek efikasna, opcija je da prepustite korisnicima da sami prave sadržaj i da se trudite da to omogućite uz što manja ulaganja. Zato skidamo kapu Samsung‑u za Gear 360 kamere koje snimaju baš to – VR materijal za gledanje, i to baš vaš. Novi Gear 360 košta 31.999 dinara i ako imate bar malo kreativnih poriva, silno ćete se zabaviti praveći 360 fotografije i video‑zapise.

Ostavljamo detalje za neki opširniji prikaz, a naglasićemo samo da je nova kamera manja, lakša i prilagođena za držanje u ruci, jer se ispostavilo da većina korisnika najradije snima „iz ruke“. Još više će vas obradovati puna 4K video‑rezolucija kad se snima 360 video i dodatne opcije za live video‑streaming. Spisak kompatibilnih uređaja za kontrolu i editovanje je značajno uvećan i obuhvata Galaxy S8, S8+, S7, S7 Edge, Note5, S6, S6 Edge, S6 Edge+, A5/A7 (2017), pa čak i iPhone 7, 7+, 6S, 6S+, SE (minimum iOS 10.0 ili noviji), te PC i Mac računare.

Pročitajte i:  Radnici Samsunga započeli trodnevni štrajk

Upravljanje je poslovično lako i zapravo vam nije potrebno nikakvo „stičovanje“ ili dodatna obrada – dovoljno je da pošaljete snimljeni materijal na Facebook, Google Photos, YouTube ili bilo koji servis koji podržava 360 materijal i sve će odmah biti dostupno za gledanje.

Ako ste propustili prethodnu seriju Samsung VR uređaja, nema razloga da odlažete kupovinu, jer je u međuvremenu u saradnji s kompanijom Oculus nastalo i mnogo, mnogo materijala za gledanje i igranje. A ponešto možete i sami, pa će zadovoljstvo biti još veće.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,