Top50 Glas publike

Samsung Windows tablet

Iako u ponudi ima veliki broj tableta, Samsung je shvatio da nije pokrio poslovni segment tržišta. U kategoriji poslovnih tableta velike dijagonale doskora su vladali Apple iPad Pro i Microsoft Surface Pro, a sada im se pridružuje još jedan Pro, ovog puta Galaxy TabPro S

Samsung Galaxy TabPro S_3

Samsung Galaxy TabPro S je 2‑u‑1 računar sa ekranom dijagonale 12 inča. To je tablet zasnovan na Windows‑u 10, uz koji se u kompletu dobija i odgovarajuća tastatura. Možda je odabir Windows‑a iznenađenje za Samsung‑ove korisnike, ali treba imati u vidu da je ovaj model osmišljen prvenstveno kao poslovna mašina, a to je segment u kome Windows suvereno vlada.

Tablet je veoma tanak, samo 6,3 mm (bez tastature), a kućište je kombinacija zaobljenog okvira od magnezijuma i plastičnih leđa. Samsung je iskoristio isti dizajn kao na Galaxy S7 telefonima ili Galaxy Tab S2 9.7 tabletu. I naravno, dostupan je u dve boje – crnoj i beloj. Tastatura, koja je sastavni deo paketa, ima tastere pune veličine. Njihov hod je kratak, a tasteri su malo sabijeniji jedan uz drugi, što može da oteža brzo kucanje dok se ne naviknete. Touchpad je mali, ali precizan i odlično kontroliše kursor na ekranu. Tastatura se s tabletom povezuje putem magneta. Veza je jaka i čvrsta i ako podignete tablet sa otvorenom tastaturom, ona se neće pomeriti i neće izgubiti kontakt. Sistem povezivanja je takav da omogućava samo dva radna položaja tableta.

Ekran i konektori

Ekran dijagonale 12 inča zasnovan je na Super AMOLED tehnologiji, što ga čini prvim Windows sAMOLED tabletom. Pikseli kod ove tehnologije mogu da se potpuno ugase čime se dobija „prava“ crna boja, a ostale boje su punije i zasićenije. Istovremeno, ova mogućnost smanjuje i potrošnju baterije, pa na direktan način dovodi do povećanja autonomije. Rezolucija ekrana je 2160×1440 piksela i nešto je niža nego kod direktnog konkurenta Microsoft Surface Pro‑a 4, ali su fotografije i video u Full HD rezoluciji jasne i oštre, pa se sa te strane teško može uputiti neka zamerka.

Pročitajte i:  Vodeći brendovi pametnih telefona za 2022. prema izveštaju Canalysa

Tablet ima samo dva porta – audio‑izlaz za slušalice i USB Type C, koji služi kako za punjenje, tako i za povezivanje s periferijama (slično kao Apple MacBook). S obzirom na to da USB Type C još uvek nije prihvaćen kao opšti standard, za povezivanje drugih uređaja neophodan je adapter. Samsung ih ne proizvodi i nema najava da će u skorijoj budućnosti početi da ih pravi, pa je jedini način da se nabave zasebno, od nekog nezavisnog proizvođača. Bežično povezivanje ostvaruje se preko 802.11 a/b/g/n/ac Wi‑Fi konekcije, kao i preko Bluetooth 4.1 sistema, ali nedostaje 4G/LTE mogućnost, koja bi svakako bila dobrodošla jer se ipak radi o poslovnom tabletu.

Obe kamere su iste rezolucije – po 5 Mp. Možda zadnja kamera ide ispod današnjeg proseka, ali kao što smo naglasili, ovo je poslovni tablet na kome će se prvenstveno koristiti prednja kamera za ostvarivanje video‑poziva. Teško da će neko mlatarati ispred sebe uređajem A4 dimenzije da bi slikao zadnjom kamerom, pa smatramo da Samsung nije morao ni da je postavi. Zvučnici se nalaze sa obe strane ekrana, usmereni su ka spoljnom okviru i rade svoj posao, ali nemojte previše očekivati od njih.

Pročitajte i:  Kad vozilo brine da ne zaspite za volanom

Za poslovne primene

Tablet pokreće Intel Core m3‑6Y30 procesor (dual core na 2,2 GHz) sa 4 GB RAM‑a, a za grafiku je odabran integrisani Intel HD Graphics 515 adapter. To je dovoljno za obavljanje osnovnih kancelarijskih poslova, kao što je rad u Microsoft Office okruženju, ali će TabPro S početi da „štuca“ pri nekom ozbiljnijem multitasking‑u ili u multimedijalnom radnom okruženju. Verzija koju smo probali imala je ugrađen SSD od 128 GB (od čega je 119 GB dostupno za podatke), a postoji i varijanta sa 256 GB. Kapacitet ugrađene baterije je 5.200 mAh što, u kombinaciji sa energetski efikasnim Super AMOLED ekranom, obezbeđuje autonomiju preko 11 časova, znatno više nego na Surface Pro i Spectre tabletima, pa ako je u prethodnim kategorijama bio ispod njih, TabPro S je ovde nadoknadio makar deo zaostatka.

Samsung Galaxy TabPro S je, sve u svemu, tanak i lepo dizajniran tablet visoke klase. Odlikuje se odličnim Super AMOLED ekranom velike dijagonale i veoma jakom baterijom. Uz njega se dobija i tastatura koja omogućava obavljanje poslova na komforan način, skoro kao na laptopu. Ipak, proizvođač je napravio i neke kompromise, kao što su nedostatak portova i nemogućnost 4G/LTE konekcije. Nedostaje i olovka za pisanje po ekranu. Ali, ako uzmemo u obzir da je olovka prvenstveno namenjena dizajnerima a da hardver koji pokreće ovaj tablet ipak nije za taj posao, verovatno je proizvođač svesno odustao od takvog načina upravljanja.

Pročitajte i:  Najbolje iz 2022. godine: Telefoni i nosiva tehnika

Proširenje funkcionalnosti ovog tableta može da se ostvari uparivanjem sa Samsung Galaxy telefonima preko Samsung Flow aplikacije i drajvera. Tako se ostvaruje konekcija između tableta i telefona i obezbeđuje se bežična kontrola drugog uređaja. Na primer, s telefona može da se otključa tablet, a na njemu mogu da se vide push notifikacije koje stižu na smartfon… Ukratko, na ovaj način Samsung obezbeđuje sličnu kompatibilnost i međusobnu sinhronizaciju uređaja kao što ih imaju Apple uređaji.

Sve to je upakovano u proizvod koji lepo izgleda, dobro funkcioniše i predstavlja zaokružen sistem. Možda nije najbolji i najbrži u klasi, ali je dobro osmišljen i pri tome pozicioniran u razumnom cenovnom rangu.

Model Samsung Galaxy TabPro S
Ekran 12”, Super AMOLED, 2160×1440 piksela
Procesor Intel Core m3-6Y30, 2,2 GHz
Grafika Intel HD Graphics 515
RAM 4 GB
Storage 128 GB SSD
Konektori USB Type-C, 3,5-mm audio-izlaz
Bežična konekcija 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1
Baterija 5.200 mAh
Kamere 5 Mp zadnja, 5 Mp prednja
OS Windows 10
Cena 899 USD
Kontakt www.samsung.rs

 

Branislav Bubanja

 

Objavljeno u časopisu PC#233

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,