BIZIT 2022

Saosećanje sa mašinama: Lažni video i nasilje nad robotima

Nedavno se pojavio video koji parodira promo snimke kompanije Boston Dynamics, i koji prikazuje CGI repliku robota Atlas. Video je koncipiran tako da radnici u jednom trenutku počnu da vrše nasilje nad robotom, i to bez ikakvog razloga.

PCPress.rs Image

Mnogi su na prvu pomislili da je video stvaran, te se verovatno zapitali „Zašto kog đavola maltretiraju jadnu mašinu?“ I to je potpuno razumljiva, čak poželjna, reakcija, ali ipak ukazuje koliko bismo nevolja mogli da imamo u budućnosti kada roboti kao Atlas budu postali svakodnevni deo života, a mi budemo počeli da saosećamo sa njima.

Eksperti kompanije Boston Dynamics tokom testiranja zaista šutiraju i guraju robote kako bi utvrdili koliko su izdržljivi, pa je sve više onih kojima to smeta, ali i onih koji veruju da bi roboti jednog dana mogli da uzvrate. Studije već pokazuju da su ljudska bića spremna da humanoidne robote tretiraju kao ljude, što ne iznenađuje budući da su evolucijom programirani da osete empatiju ka bilo čemu što ima lice.

Pročitajte i:  „Ovde smo da služimo ljudima, a ne da ih zamenimo“ - roboti

Takav odnos prema mašinama ima svoje prednosti, budući da bi ove, na primer, jednog dana mogle da utiču na smanjeni osećaj usamljenosti kod starijih građana, ali je sve više onih koji se boje da bi velike korporacije tu empatiju mogle da okrenu u svoju korist, te čovekolike robote iskoriste za prikupljanje podataka, te mnoge druge aktivnosti koje ne idu u korist građana. Imamo sreće da je ovo za sada samo CGI parodija.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,