Top50 Glas publike

SAP: Nova generacija poslovnog softvera

SAP HANA je promenila način na koji se razmišlja o poslovnim bazama podataka. Sada je vreme da to primeni na znatno širem polju…

Vojislav Genić Managing Director  for South-Eastern Europe at SAP
Vojislav Genić
Managing Director
for South-Eastern Europe at SAP

Sve smo svesniji kompleksnosti koja je postala deo naše svakodnevice. Uvukla nam se i u privatni život i poslovne obaveze. I dok kod kuće imamo izbor da isključimo različite uređaje i tako se nakratko odmorimo, u kancelariji naš rad zavisi od podataka kojima pristupamo putem računara, smartfona i sve češće tableta. Potrebno nam je da uvek budemo  online, non-stop na e-mailu, sve češće i na društvenim mrežama. Tehnologija nam je nametnula ovu novu realnost, ali pravo rešenje nije da je se odreknemo, već da je iskoristimo da odemo korak dalje i pojednostavimo stvari.

U situaciji u kojoj će više od 50 milijardi uređaja biti povezano na internet, uz više milijardi ljudi samo na društvenim mrežama, borba s kompleksnošću treba da počne na vreme. „Po podacima OEBS-a, u razvijenim ekonomijama produktivnost usporava ili opada. Radimo sve više, a ostvarujemo manje. Rešenje je u pojednostavljivanju realnosti“, ističe Vojislav Genić, generalni direktor kompanije SAP za jugoistočnu Evropu.

U svetu SAP rešenja, koja duže od 40 godina olakšavaju obavljanje poslovnih procesa, to znači da je vreme za nešto novo. To važi čak i za najvažniji proizvod koji je ova kompanija predstavila u poslednje dve decenije. To pokazuje i naziv SAP S/4HANA, koji brojem četiri upućuje na to da je novi poslovni paket naredna „velika verzija“ u odnosu na poznati R/3, čija je prva verzija predstavljena 1992. godine.

Potreba za jednostavnošću

SAP S/4HANA je nova vizija poslovnog softverskog rešenja čiji je cilj da pojednostavi upravljanje poslovnim podacima, da ubrza njihovu analizu, a upotrebu da učini intuitivnijom i manje kompleksnom.

„Na prvom mestu, S/4 HANA eliminisaće 40 odsto IT opterećenja koje nastaje samo zbog razmene podataka između različitih postojećih rešenja, kao što su CRM i ERP. To će postići zahvaljujući pokretanju svih aplikacija iz jednog sistema“, naglašava gospodin Genić. Za Kompanije, koje se suočavaju sa ogromnim brojem transakcija ili su predvodnici u Internet of Things (r)evoluciji, ovaj pristup predstavlja obećanje da će znatno smanjiti troškove, odnosno omogućiti da ostvare prihode koje inače gube usled velike kompleksnosti.

Ako pogledamo 200 najvećih kompanija u svetu, one gube više od 10 odsto godišnjeg profita zbog kompleksnih poslovnih procesa. To je iznos od preko 237 milijardi dolara! Pored toga, čak 40 odsto upravljačkih aktivnosti nije usmereno na produktivnost, već na akcije koje ni na koji način ne doprinose prihodima.

Pojednostavljivanje koje SAP obećava s novim rešenjem ne znači da je jednostavno napraviti taj naredni, veliki korak. Korisnici postojećih SAP rešenja moraju da izvrše ozbiljne pripreme kako bi postojeće baze za različite elemente SAP Business Suite paketa bile integrisane u jednu SAP S/4HANA platformu.

Četvrta generacija SAP ERP rešenja

Čak i najznačajniji proizvod koji je ova kompanija predstavila u poslednje dve decenije zahteva temeljno osveženje koje donosi S/4HANA
Čak i najznačajniji proizvod koji je ova kompanija predstavila u poslednje dve decenije zahteva temeljno osveženje koje donosi S/4HANA

U februaru ove godine SAP kompanija predstavila je četvrtu generaciju ERP rešenja SAP Business Suite 4 SAP HANA (S/4 HANA ), novi proizvod koji će pomoći korisnicima da pojednostave svoje poslovne procese u potpunosti izgrađen na unapređenoj SAP HANA platformi in-memory arhitekture.

SAP S/4HANA pojednostavljuje rad svih segmenata poslovanja bez obzira na industriju na koju se poslovanje korisnik dolazi. Ona omogućava lakšu adaptaciju platforme na skoro svim uređajima i dizajnirana je tako da svakom korisniku ponudi veliki broj mogućnosti. SAP stručnjaci na raspolaganju su korisnicima kako bi oni odabrali ona rešenja i funkcionalnosti koja na najbolji način odgovaraju njegovim specifičnim poslovnim potrebama. Upravo da bi zadovoljila potrebe korisnika SAP S/4 HANA podržava tri oblika upotrebe: On-premise, Cloud i Hybrid verziju odgovarajući na zahteve poslovanja u realnom vremenu.

SAP S/4HANA je kreirana da obezbedi poslovne inovacije i da na jednostavan način povezuje ljude, uređaje i poslovne procese u realnom vremenu, kao i da podrži razvoj novih poslovnih modela. To će takođe uticati na ubrzanje procesa kod modela koji su u vezi sa Internet of Things i Big Data. Pojednostavljivanje modela obrade podataka omogućava korisnicima da reorganizuju svoj IT, tako što će smanjiti troškove, a povećati IT efikasnost.

Kompanija SAP može da podrži poslovne procese svojih korisnika jednom platformom sa jednog mesta i jedinsvenim, pojednostavljenim, sistemom pružajući pojednostavljenje poslovanja krajnjim korisnicima.

Ključne prednosti

Prednosti koje S/4HANA donosi mogu se posmatrati s poslovnog i IT aspekta. S poslovne strane, nova platforma predstavlja jedinstvenu priliku da se poslovni modeli iznova osmisle i ostvare novi prihodi i profit. Korisnici sad mogu lakše povezati ljude, uređaje i poslovne mreže, što Internet of Things i Big Data koncepte čini dostupnim svim kompanijama. Pored toga, mogu znatno pojednostaviti procese, voditi ih u realnom vremenu i menjati po potrebi radi održavanja efikasnosti. Uz to, mogu ostvariti uvid u bilo koji podatak iz svih izvora, u realnom vremenu!

Gledano iz IT ugla, SAP S/4HANA stvara jedinstvenu priliku da se pojednostavi infrastruktura i smanje troškovi. Prvenstvena prednost jeste smanjivanje prostora za čuvanje podataka. Uz novo rešenje svi podaci mogu da se smeste u jedan sistem, što ponovo gledano kroz poslovni model smanjuje troškove za hardver, operativne troškove, a umnogome štedi i vreme. Pored toga, nova platforma olakšava razvoj inovativnih aplikacija za specifične potrebe.

Ukratko, SAP S/4HANA je moderna poslovna platforma koja će onima koji među prvima krenu u njenu implementaciju dati ozbiljnu komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju, što je cilj SAP-a, ne samo kao IT kompanije nego i poslovnog partnera.

www.sap.com

SAP_Fiori_Illustration_blog-1024x481Novi UX

SAP je za novu generaciju rešenja pripremio novo korisničko okruženje SAP Fiori. Ono je glavno lice platforme S/4HANA, kao i rešenja Simple Finance i Business Suite. Koristeći principe modernog dizajna, Fiori pruža personalizovano okruženje bazirano na ulogama korisnika i  obuhvata sve aspekte poslovanja. Ono omogućava da se ostvari sveobuhvatan i konzistentan ugođaj na svim uređajima, kao i da se na uvide iz podataka može reagovati trenutno, bilo kad i na bilo kom mestu.

speed_carProces tranzicije

Potencijalne korisnike nove platforme svakako interesuje i kako bi izgledala tranzicija na nju. U razgovoru s gospodinom Genićem saznali smo da se taj proces razlikuje od korisnika do korisnika. Oni koji već koriste SAP Business Suite sa SAP HANA bazom imaju najkraći put – potrebno je implementirati novi kod. Oni koji koriste rešenje sa bilo kojom bazom podataka, prethodno moraju da obave njenu migraciju na SAP HANA. Oba tipa tranzicije već su odlično dokumentovana, uz više stotina korisnika koji su kroz nju prošli.

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#221)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,