BIZIT 2022

SAP u Srbiji ostvaruje konstantan rast poslovanja

SAP Mobility Demo CornerDanas je u Pozorištu na Terazijama održana konferencija SAP World Tour 2011 pod sloganom „RUN BETTER“ na kojoj su predstavnici kompanije SAP, svetskog lidera u oblasti poslovnog softvera, ali i domaći i svetski stručnjaci govorili o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji i svetu kao i o očekivanjima u narednom periodu. Takođe, predstavljena su nova SAP rešenja koja pomažu razvoj poslovanja i trendovi koji će se pratiti tokom narednih godina.

„Ostvarujemo konstantan rast u poslovanju već šest kvartala uzastopno, bez obzira na nepovoljnu ekonomsku klimu. Prošle godine ostvarili smo ukupan prihod od 12,5 milijardi evra, a u ovoj godini smo nastavili sa trendom dvocifrenog rasta koji je u drugom kvartalu oborio sve rekorde i u kom smo imali prihod samo od poslovnog softvera od 802 miliona evra, što predstavlja fantastičan rast od 35 odsto, istakao je Vladimir Popović, generalni direktor SAPa. On se takođe osvrnuo na poslovanje kompanije SAP u Srbiji koje je započelo 2006. godine. „Ovu petogodišnjicu obeležavamo odličnim rezultatima. Konstantno se beleži dvocifren rast, čak i u 2009. koja je ekonomski bila izuzetno teška. Kompanije koje koriste SAP stvaraju više od 30 odsto BDP-a Srbije. Ponosni smo i na činjenicu da od TOP 100 kompanija u Srbiji, njih 40 koristi SAP i one ostvaruju 46% ukupnog proizvoda od ovih 100 kompanija, sto znači da su iznad proseka u najboljih 100. Ako posmatramo 2009. u odnosu na 2008. srpska privreda je imala pad od 3 odsto. Takođe, ako posmatramo TOP 100 kompanija, one koje koriste SAP su u toj istoj godini ostvarile rast od 1 odsto, dok su kompanije koje ne koriste SAP, sa ove iste liste, ostvarile pad u poslovanju od 9 odsto. Sve ovo su dobri pokazatelji zašto se sve više kompanija u Srbiji odlučuje da koriste SAP poslovna rešenja.“, zaključio je Popović.

Tokom konferencije predstavljeni su veoma interesantni podaci i statistike koji pokazuju da korisnici SAP rešenja proizvode više od 72% ukupne svetske proizvodnje piva, 70% ukupne svetske proizvodnje čokolade, 86% sportske obuće i čak 77.000 automobila dnevno. Takođe, SAP-ovi korisnici imaju 5.2 milijarde mobilnih pretplatnika i mogu da kontaktiraju preko 74% svetske populacije putem sms-a.

Kao najbolji pokazatelji da se u vreme krize i u Srbiji mogu smanjiti troškovi, povećati produktivnost i efikasnost proizvodnje, predstavljaju studije slučaja koje su prezentovali predstavnici kompanija NIS i Peštan. Oni su na svojim primerima prikazali kako su im SAP rešenja pomogla prilikom optimizacije operativnih troškova, povećanja konkurentnosti i produktivnosti.

Kraj konferencije obeležilo je predstavljanje SAP Mobility rešenja koje će SAP korisnicima omogućiti veću efikasnost i dati šansu da budu podjednako operativni u svakom trenutku i na svakom mestu.

SAP World Tour je najveći godišnji događaj za korisnike koji kompanija SAP organizuje. Odvija se u čak 70 gradova širom sveta. Događaj tradicionalno počinje u martu mesecu i onda se, zavisno od zemlje, odvija do novembra meseca. Ovo će biti sedmi SAP World Tour u Srbiji na kome će učestvovati preko 350 najviših rukovodilaca i stručnjaka najvećih i najuspešnijih srpskih preduzeća.

SAP

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,