BIZIT Seminar

Saradnja Srbije i Švedske je stabilna, jaka i dugotrajna

Ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin, koji je u dvodnevnoj poseti Kragujevcu, otvorio je današnju konferenciju „IKT Start-up mostovi saradnje između Švedske i Srbije“. On je tom prilikom izjavio da veruje da će današnja poseta otvoriti mogućnosti za dalju saradnju dve zemlje.

Ambasador Svedske Jan Lundin

„Kragujevac i Srbija uopšte imaju veliki potencijal u oblasti ICT industrije koji nije do kraja iskorišćen. Sa druge strane, u Švedskoj je ta industrija veoma napredna i stalno u potrazi za novim mogućnostima i novim kadrovima. U Srbiji već uspešno posluju švedske IT kompanije, a verujem da će današnja poseta otvoriti i nove mogućnosti za dalju poslovnu saradnju naše dve zemlje“ rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.

Na konferenciji su govorili predstavnici švedskih kompanija koje posluju u Srbiji: Ericsson, Emric, Verisec, Zwebb Serbia i Seavus. O mostovima saradnje Srbije i Švedske govorili su i predstavnici Nordijske poslovne alijanse, SEEBA i Business Region Göteborg ICT. Prikazani su primeri dobre prakse, prednosti pokretanja start up poslovanja u Srbiji, kao i modeli saradnje i povezivanja malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Švedske.

Govornici

Delegacija ambasade Švedske posetila je i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kragujevcu, što je i bila prilika da se razmotre mogućnosti saradnje između predstavnika nadležnih institucija u Kragujevcu i ambasade Švedske.

Robert Nigord, prvi sekretar i Savetnik za zaštitu životne sredine u ime švedske agencije za međunarodnu razvojnu pomoć SIDA, rekao je: „Procenjeno je da se trenutno tretira samo 10% otpadnih voda u Srbiji i to je oblast životne sredine kojoj su potrebne najveće investicije. Domaći resursi su ograničeni i zato je potrebna asistencija spolja“.

U večernjim časovima ambasador je ugostio predstavnike nevladinog sektora na švedskoj čajanki, tzv. fika. „IKT Start Up mostovi saradnje između Švedske i Srbije“ organizovao je IKT klaster centralne Srbije uz podršku ambasade i Grada Kragujevca.

Drugog dana posete ambasador će lansirati projekat Prva Generacija i najaviti projekat KUB učešćem u javnom dijalogu sa učenicima kragujevačkih škola. Sa njima će razgovarati o važnosti slobode izražavanja i ljudskih prava. Zajedno sa organizatorima projekta, Centrom za razvoj kulture dečjih prava iz Beograda C31 posetiće muzej „21. Oktobar“. Za kraj posete, kao strastveni šahista, odigraće partiju sa šahovskim majstorom, Kragujevčaninom Zoranom Novoselskim.

 

Zastava Svedske

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,