BIZIT Seminar

Šarčević – Cecini stihovi nisu dobar primer vokativa

Ministar prosvete Mladen Šarčević zatražio je od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZOUV) da iz radne sveske za srpski jezik za peti razred izdavačke kuće BIGZ Školstvo bude izbačen zadatak u kojem se pominju stihovi pesme “Sećaš li se lepi grome moj”, koju peva Svetlana Ceca Ražnatović.

PCPress.rs Image

Šarčević je za dnevni list Danas rekao da je od ZUOV-a, u čijoj nadležnosti je odobravanje udžbenika, zatražio i da se ubuduće vodi računa i da se ne dopuštaju ovakve stvari.

List podseća da je radna sveska u kojoj je naveden ovaj stih u jednom zadatku kao primer popularne muzike odobrena još 2014. godine, kao i da je nedavno bez bilo kakve primedbe i drugo izdanje dobilo “zeleno svetlo” stručnjaka ZUOV-a.

Polemika o spornim stihovima pokrenuta je na društvenim mrežama, nakon što je objavljena fotografija tog zadatka iz radne sveske, u kojem se od učenika traži da podvuku imenice u vokativu u stihovima iz poezije i popularne kulture.

Jedan od autora radne sveske Vlado Đukanović je izjavio za Danas da nije primer pevačica Svetlana Ražnatović već pesma „Lepi grome moj“. Sličnog stava je i glavna i odgovorna urednica u izdavačkoj kući BIGZ Školstvo, koja je izdavač udžbenika, Olivera Đikanović izjavila je za “Večernje novosti” da je u pitanju radna sveska za srpski jezik i da nije reč o grešci, već su svesno izabrani baš ti stihovi.

“Autor je smatrao da je najbolje da deca uče iz primera iz svakodnevnog života, a nigde nije navedeno ime pevača”, rekla je Đikanović.

Urednica je istakla da je malo licemerno, jer ako je toliko ljudi prepoznalo, znači da se to sluša.

Zanimljivo je i viđenje Đikanović, koja je izjavila da je popularna kultura bliska deci, ukoliko je ishod da se nauči vokativ, ona tu ne vidi problem. “Ovo je jedini naš udžbenik koji je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja odobrio bez ijedne greške i nije vraćan na doradu. To nam je potvrda da smo posao dobro uradili”, stučno je objasnila Đikanović. 

Izvor: N1

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , ,