Zebra

Satelit agencije NASA snimio kinesku lunarnu sondu na dalekoj strani Meseca

Mesec dana nakon što je Kina uspešno obavila istorijsko sletanje u okviru Chang’e 4 misije, u toku kojeg su su robotizovani uređaju spušteni na daleku stranu Meseca, NASA je objavila fotografije koje dalje dokazuju da se misija uspešno sprovodi.

Naime, NASA je fotografisala mesto sletanja 30. januara, a uz pomoć letelice Lunar Reconnaissance Orbiter, nakon što su na Mesec 3. januara spuštena dva rovera i lunarna sonda. Rover veličine prosečnog automobila trebalo bi da na dalekoj strani Meseca potraje oko 12 meseci, a u okviru Chang’e 4 misije spušten je i Yutu 2 rover veličine običnog stola, čiji je rok prognoziran na tri meseca zbog teških vremenskih uslova u okruženju. Zadatak ovih mašina je da snimaju fotografije na strani Meseca koja se ne vidi sa Zemlje, proučavaju geološke osobine, tragaju za smrznutim tečnostima, skeniraju nebo u potrazi za dodatnim aktivnostima, pa čak i da uzgajaju larve svilenih buba.

NASA-ini naučnici su na fotografijama primetili rovere, te ustanovili da se aktivnosti odvijaju po planu,a ovo nije prvi put da NASA prati kinesko sletanje na Mesec, budući da je i 30. decembra 2013. godine iskoristila istu letelicu kako bi locirala Chang’e 3 misiju koja je u to vreme bila u toku.

Pročitajte i:  Hubble Space teleskop od Lego blokova

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,