Savet – Brza kompresija fajlova

PowerArchiver je program za arhiviranje i rad sa kompresovanim fajlovima, sa podrškom za veliki broj standardnih formata. Sadrži sopstveno okruženje za upravljanje fajlovima i folderima, a takođe se može integrisati u Windows Explorer. PowerArchiver uključuje opcije za sigurno šifrovanje podataka, uz podršku za više metoda enkripcije i zvaničnu sertifikaciju za visok nivo sigurnosti. U paket su uključeni alati za dodatne operacije kao što su konverzija formata, popravka oštećenih arhiva, podela na više delova i spajanje, ili kreiranje samoraspakujućih arhiva.

PowerArchiverPodržano je više od 50 standardnih formata arhiva, kao što su ZIP, ZIPX, 7‑Zip, LHA/LZH, CAB, itd. Podrška za neke od formata uključuje samo otvaranje i raspakivanje ali ne i kreiranje novih arhiva, i na taj način su podržani RAR, ARJ i razni formati za snimanje sadržaja kompletnih diskova. Kada su u pitanju ZIP i ZIPX (format koje su uvele novije verzije programa WinZip), prednosti koje nudi PowerArchiver su veoma brza kompresija uz korišćenje više procesorskih jezgara. Tako je program brži od WinZip‑a, uz potencijalne dobitke u boljem stepenu kompresije.

Program se redovno ažurira, a aktuelna verzija PowerArchiver 2016 donela je potpuno novo korisničko okruženje, čiji izgled se može dodatno prilagođavati. Nova verzija je specijalno prilagođena za Microsoft Windows 10, uz podršku za visoke ekranske rezolucije i rad sa ekranima osetljivim na dodir, što je korisno ako recimo imate Microsoft Surface. Takođe su poboljšane opcije za arhiviranje, a lista podržanih arhiva proširena je novim formatima kao što su ZPAQ (otvoreni format zapisa sa veoma visokim stepenom kompresije) i WIM (Windows Imaging format koji se koristi za pravljenje slike diskova).

Pored standardne verzije programa, PowerArchiver je dostupan Professional varijanti, koja između ostalog sadrži FTP klijent za siguran upload fajlova, modul za enkripciju sa podrškom za različite standarde šifrovanja, backup aplikaciju za pravljenje rezervne kopije sistemskog diska, dodatak za Microsoft Outlook, mogućnost rada iz komandne linije i neke dodatne opcije. Takođe postoji i nekoliko varijanti paketa namenjenih korišćenju u poslovnom okruženju. PowerArchiver je komercijalni softver što predstavlja nedostatak u poređenju sa dostupnim besplatnim arhiverima, ali jednom kupljena licenca nudi trajnu registraciju i upgrade na nove verzije.

Probna verzija programa PowerArchiver može da se koristi svega 10 dana uz funkcionalnost svih opcija i ograničenje u vidu reklamne poruke koja se prikazuje pri svakom startovanju. Instalaciju možete da preuzmete sa www.powerarchiver.com. Program nudi višejezično okruženje, uz ugrađen podršku za srpski jezik u ćiriličnom i latiničnom pismu. Mala anomalija je što će podrazumevane opcije instalacije postaviti asocijaciju za otvaranje arhiva na PowerArchiver čak i ukoliko se ta opcija isključi, pa je potrebno naknadno vratiti standardna sistemska podešavanja za otvaranje ZIP arhiva koristeći Windows Explorer.

(Objavljeno u časopisu PC#231)

Facebook komentari:
SBB