BIZIT 2022

Savitljivi ekrani na elektronskim čitačima

shot05_enlgMožda će već početkom sledeće godine biti dostupni savitljivi ekrani, tanki kao list papira, za elektronske čitače. Na tom projektu uveliko rade tajvanski Institut za istraživanje industrijskih tehnologija (ITRI) i AU Optronics, vodeći svetski proizvođač LCD ekrana.

Savitljivi ekrani moći će da se dodaju na mobilne telefone ili nose na odeći, a veći će moći da se savijaju kako bi se dnevne vesti čitale za doručkom. Novi ekrani su otporniji i teže se razbijaju budući da se savijaju. Loša strana je što nova touchscreen tehnologija još nije spremna za ekrane tanke poput papira, ali radi se i na tome. Planira se i da novi ekrani ne budu jednobojni, već AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode).

Savitljivi ekrani toliko su tanki, približno trideset mikrona, da su morali da ih vežu komadom stakla kako se ne bi savijali tokom procesa proizvodnje. Međutim, javili su se problemi kad su pokušali da odvoje ekran od stakla na kraju procesa zato što su se stapali usled toplote, što je dovodilo da cepanja ekrana. Čak šezdeset tri puta su doživeli neuspeh prilikom odvajanja ekrana od komada stakla dok nisu dobili ideju od kuvara! Videli su kako kuvar iz vrelog tiganja vadi netaknute palačinke zahvaljujući ulju i došli na ideju da dodaju sličnu materiju između ekrana i stakla, što im je omogućilo da ih bez problema odvoje.

Još se ne zna cena tankih, savitljivih ekrana, ali veruje se da će elektronski čitači postati jeftiniji budući da se koristi manje materijala.

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,