Savremena umetnost: Virtuelna šetnja po Mesecu

Novi umetnički projekat, koji je osnažen tehnologijom virtuelne realnosti, korisnicima omogućava da prošetaju po površini Meseca, a nakon što je umetnik Antony Gormley udružio snage sa astrofizičarem Priya Natarajanom, da bi na osnovu NASA-inih podatka kreirao umetničku instalaciju.

PCPress.rs Image

Instalacija je kreirana kako bi se kosmos približio Zemlji, i kako bi se ispitale mogućnosti ljudskih naseobina na udaljenim nebeskim telima, te na Mesecu. VR umetničko iskustvo ponelo je ime Lunatick, i koncentriše se na to koliko je važno da se očuva sredina kako na Zemlji, tako i u svemirskom okruženju. Podaci koji su dobijeni od agencije NASA transformisani su u CGI piksele, a virtuelna poseta Mesecu traje 15 minuta, te posetioce vodi na put koji kreće sa Zemlje, te ide kroz kosmos, da bi ih konačno doveo do Mesečevih kratera. Avantura počinje na usamljenom ostrvu Kiritimati (Uskršnja ostrva), u talasima Tihog okeana, gde korisnik otkriva napuštenu letelicu, kojom kroz oblake kreće put kosmosa.

PCPress.rs Image

Novo VR iskustvo korisnicima pruža i mogućnost da razumeju posledice ekoloških promena, te se, pre nego stigne na Mesec, bavi i problemom podizanja nivoa mora, te posledicama koje će na Zemlju imati podizanje temperatura. Tako se dobija potpuno iskustvo koje uvezuje zemaljaska, te iskustva u kosmosu, a kako bi zaokružilo probleme koji proističu iz čovekovog uticaja na okruženje.

Pročitajte i:  Nova kinematografija: Glumci se vraćaju na Zemlju

Izvor: Dazed

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,