TrendMicro

SBB i Eunet – integracija visokog nivoa

Nedavno završena akvizicija kojom su integrisane kompanije SBB Solutions i Eunet već je rezultovala ponudom BIZ paketa namenjenih privrednicima. O ciljevima ovog spajanja i velikim očekivanjima obe kompanije razgovarali smo sa Srđanom Tomaševićem, direktorom kompanije SBB Solutions i Mirjanom Rosić, generalnom direktorkom kompanije Eunet.

ZajednoKompanija SBB u javnosti je pre svega bila poznata kao vodeći kablovski operator i internet provajder. Koliko je provajding do sada bio u fokusu i kom segmentu tržišta se obraćao?

Srđan Tomašević: SBB je vodeća Pay TV platforma u jugoistočnoj Evropi, koja nudi servise KTV, interneta, telefonije i DTH (Total TV) za više od dva miliona pretplatnika. Mi pratimo moderne svetske standarde i razvijamo usluge za naše korisnike. Osim osnovnih servisa, kontinuirano radimo i na uvođenju dodatnih, koji se oslanjaju na našu nezavisnu infrastrukturu s najmodernijom opremom u vidu multiservisne platforme.

Na primer, za naše korisnike televizija je sada interaktivan servis, dostupan preko interneta i mobilnog telefona. Uz vrhunski internet velikih brzina i connectivity usluge velike pouzdanosti i povoljnu fiksnu telefoniju sada u spektru naših usluga imamo i napredne hosting i cloud servise.

Kada se kaže EUnet, pre svega se pomisli na prvog regionalnog internet operatora. Gde je EUnet posle dve decenije?

Mirjana Rosić: Danas je Eunet regionalni lider u oblasti cloud i hosting usluga. Mi smo pre svega specijalizovani za razvoj i primenu hosting i cloud tehnologija, kao i za dizajn i konsultacije pri kreiranju specifičnih rešenja za svakog pojedinačnog klijenta, o kojima brine veliki broj sertifikovanih inženjera. Već dve decenije pratimo tržište i tehnologije, fokusiramo se na razvoj i primenu novih i modernih hosting tehnologija. Još 2008. godine prvi smo komercijalno na tržištu Srbije primenili cloud computing. Naglasila bih da nam je cilj da tržištu ponudimo kvalitetna i brza rešenja za poslovanje.

Pročitajte i:  Ookla potvrdila – SBB internet ponovo najbrži

Koje tehnologije u EUnetu primarno koristite kod pružanja usluga hostinga i koje su prednosti takvog pristupa?

Mirjana Rosić,  CEO EUnet
Mirjana Rosić,
CEO EUnet

Mirjana Rosić: Web hosting, koji je najmasovnija usluga, baziran je na cPanel hostingu, jednoj od najboljih i najprimenljivijih platformi na svetu, a što se tič e cloud tehnologije, bazirana je na Linux i Windows platformama, gde je među našim korisnicima najpopularnija HyperV virtuelizacija (Windows cloud). Takođe, razvili smo kontrolni panel za cloud platforme, koji upravo služi da korisnik sam određuje na cloudu (bio to Linux ili Windows) resurse koji su mu neophodni (procesor, memorija, ili veličina diska). Prednost Euneta je što se cloud rešenja rade po meri korisnika, što podrazumeva rad na više tehnologija koje se kombinuju.

Zašto je za SBB važna kupovina Euneta i zašto je Eunetu važno partnerstvo sa SBB-om? Šta će to doneti korisnicima?

Srđan Tomašević: Partnerstvo sa Eunetom je prirodno. Želeli smo da udružimo brzu i stabilnu internet vezu koju nudimo putem svoje koaksijalne i optičke infrastrukture sa odličnom platformom za hosting i cloud, po kojima je Eunet prepoznatljiv. Nije bilo dileme da je Eunet prava kompanija za uspostavljanje saradnje.

Pročitajte i:  Počela je EON akcija! Zakucaj godinu dana sva tri SBB servisa po ceni televizije

Akvizicija Euneta rezultat je strategije SBB Solutions koja ima za cilj da obezbedi kompletnu uslugu za poslovne korisnike kroz savremena i visokokvalitetna rešenja. Na taj način postali smo telekomunikacioni partner biznisa, pružajući tržištu IT rešenja koja se prave prema potrebama poslovanja klijenata, prilagođena vrsti i obimu njihove delatnosti. To uključuje zanatsku radnju, malu preduzetničku start-up firmu, kao i velike domaće i multinacionalne kompanije.

Za mala i srednja preduzeća kreirali smo fleksibilne pakete s posebnom brigom o korisnicima koji preduzetnicima omogućavaju da odgovore na izazove savremenog tržišta.

Mirjana Rosić: Eunet je ovom akvizicijom kompletirao ponudu na najbolji mogući način, jer korisnik dobija objedinjena informaciono-komunikaciona rešenja na jednom mestu. SBB je razvio nezavisnu optičku infrastrukturu i data centre i time se kvalifikovao za vodećeg regionalnog telekomunikacionog operatora, što je preduslov za profesionalnu ponudu cloud i hosting servisa kojima Eunet raspolaže. Time je objedinjena paleta ponuda, namenjena pre svega poslovnim i naprednim krajnjim korisnicima. Nove hosting tehnologije kao što je cloud, treba da budu dostupne svima uz kvalitetnu podršku i po pristupačnim cenama. Pripremili smo i zajedničku ponudu BIZ paketa – BIZ Smart (internet, telefonija, hosting) i BIZ Net (internet i hosting).

Da li će EUnet ubuduće raditi kao samostalna kompanija i poseban brend ili će se s vremenom servisi ujediniti u SBB ponudu? Koji su dalji pravci razvoja Eunet cloud i hosting servisa?

Mirjana Rosić: Eunet je zasad zasebno pravno lice. Početkom sledeće godine treba da budemo potpuno integrisani u SBB kao jedan od brendova koji će se baviti daljim razvijanjem i unapređivanjem usluga hostinga i clouda.

Pročitajte i:  United Grupa postaje član izvršnog odbora udruženja ETNO

Dalji razvoj korisnicima će omogućiti sve više prostora i kapaciteta na serverima za njihove web prezentacije, kao i dodatne servise koji podrazumevaju mejl server, CRM, share point, mejl listu za mala i srednja preduzeća. Za velike firme to su usluge zakupa private cloud infrastrukture i disaster recovery rešenja.

Kako se SBB sa integrisanim EUnetom odnosi prema konceptu računarstva u oblaku (cloud computing) i da li će u tom segmentu biti nove ponude za postojeće korisnike SBB mreže?

Srđan Tomašević,  direktor SBB Solutions
Srđan Tomašević,
direktor SBB Solutions

Srđan Tomašević: Savremeno poslovanje gotovo je nezamislivo bez fleksibilnih cloud servisa zato što pružaju brza i efikasna rešenja koja su  ekonomski opravdana.

Sigurni smo da će nezavisna optička infrastruktura i savremeni data centri kojima SBB Solutions raspolaže, u kombinaciji s naprednim EUnetovim  cloud servisima, u potpunosti zadovoljiti potrebe svih kategorija poslovnih korisnika.

Integracija Euneta omogućiće da našim sadašnjim i budućim korisnicima pružimo kompletnu uslugu kojom će uštedeti vreme i novac. Novim korisnicima  ponudićemo unapređene SBB Biz Smart pakete sa Eunetovim cloudom, što je pravo rešenje za preduzetnike. Postojećim Biz Smart korisnicima nudimo širok spektar mogućnosti unapređenja cloud i hosting servisa. Sve ove usluge nisu rezervisane samo za biznis korisnike već su namenjene i naprednim pojedincima, tj. fizičkim licima.

Dejan Ristanović

(Objavljeno u časopisu connect 52)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,