Top50 Glas publike

SBB postaje mobilni operator

sbbTržište mobilne telefonije Srbije uskoro bi trebalo da dobije četvrtog operatora – SBB. Nakon godinu dana priprema, SBB je spreman da pruži uslugu mobilne telefonije koristeći infrastrukturu i mrežu jednog od postojećih operatora na tržištu.

Kako Telemach Slovenija već gotovo godinu dana uspešno pruža usluge mobilne telefonije na teritoriji Slovenije, strateška odluka United Group, čiji je SBB integralni deo, jeste da postane mobilni operator u celom regionu u kojem posluje.

Međutim, zbog nedovoljno zrele zakonske regulative u oblasti virtuelnih operatora, vremenski proces do aktivacije se neopravdano produžava. “Naše putovanje kroz nepotpunu zakonsku regulativu ostaviće putokaz za potencijalno nove operatore na srpskom tržištu telekomunikacija koji, nadam se, neće imati prepreke koje su se našle pred SBB-om. Kao prvi virtuelni operator na tržištu, još uvek prolazimo kroz sve procese regulative pre puštanja usluge” izjavila je direktorka korporativnih komunikacija SBB-a Jovana Lukić.

Poslednji važan korak, pre puštanja servisa u rad, je testiranje procesa prenosa broja u mobilnoj mreži sa sva 3 mobilna operatora koja posluju u Srbiji, ističe Jovana Lukić i dodaje da je “ovaj proces dogovoren i započet sa 2 mobilne mreže, dok državni Telekom, zahvaljujući vakuumu u zakonskoj regulativi, zvanično odbija da pruži mogućnost testiranja prenosa broja.”

Pročitajte i:  SBB: Knjaževac, Majdanpek, Ivanjica i Arilje su novi GIGA gradovi!

Telekom Srbija odbijanje da pruži priliku za zdravu tržišnu konkurenciju novim operatorima, pravda RATEL-ovim Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama. U vreme kada je pisan, ovaj pravilnik nije poznavao pojam “virtuelni operator,” iako je opšte poznato da po vrsti i dijapazonu usluga, virtuelni operator ima iste mogućnosti koje ima mobilni.

Sada je ostalo da sačekamo da regulator reši ovaj problem sa Telekomom, a od brzine rešavanja datog pitanja zavisi i kada će SBB pustiti uslugu korisnicima.

Kompanija SBB poziva RATEL da, kao regulator na tržištu, ispuni svoju ulogu i spravi novonastalu situaciju. Time će omogućiti novim operatorima izlazak na tržište.

Sličan problem već postoji. RATEL je početkom ove godine i protivno svom Pravilniku produžio Telekomu rok za početak prenosa broja u fiksnoj telefoniji usled “složeniih administrativno-tehničkih pitanja”. Telekom je time dobio još godinu i po dana odlaganja, čime je onemogućen prenos broja u fiksnoj telefoniji do aprila 2014. godine. Ovakvim ponašanjem Telekom znatno smanjuje konkurentnost i na tržištu mobilne i na tržištu fiksne telefonije.

Pročitajte i:  SBB gradi 10 GIGA optičku mrežu: Završen projekat digitalizacije - GIGA Srbija

Kompanija SBB najveći je operator digitalne i analogne kablovske televizije i širokopojasnog interneta u Srbiji, a od kraja 2012. i operator fiksne telefonije. Najznačajniji je operator satelitske televizije u regionu, prisutan u šest zemalja sa svojom Total TV platformom. SBB je nastao integrisanjem kablovskih distributera širom Srbije tokom 2002. i 2003. godine, a danas zapošljava oko 1000 ljudi. U saradnji sa kompanijama Telemach u Sloveniji i Bosni i Hercegovini i još oko 15 manjih kompanija, sa kojima ima iste većinske vlasnike i predsednika uprave, čini jedinstven telekomunikacioni sistem na teritoriji nekadašnje države, pod imenom United Group.

Izvor: SBB

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,