BIZIT 2022

Schneider Electric: Novi Sad, inženjerski centar

Razvojni centar kompanije Schneider Electric razvija ADMS softver, najnaprednije rešenje na svetu za upravljanje energetskim sistemima, i jedna je od navećih IT kompanija u zemlji.

PCPress.rs Image

Razvojni centar okuplja veliki broj inženjera programiranja i energetike, profila koji spada u najtraženije na tržištu rada. Najponosniji su na njihova znanja i veštine i od njih očekuju inovativna rešenja i u budućnosti.

Naši zaposleni učestvuju u razvoju softvera koji upravlja elektromrežama na svim kontinentima. Neki od njih imaju priliku da rade s klijentima širom sveta, budući da se ADMS softver za upravljanje distributivnim mrežama koristi svuda, a trenutno su aktuelni projekti u Severnoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Australiji i Evropi.

Kroz aktivno učestvovanje i podržavanje projekata koji uključuju i edukaciju, ali i samostalno organizovanje niza aktivnosti, kompanija svojim zaposlenima pruža sveobuhvatni uvid ne samo u oblasti energetike i programiranja već i u svet biznisa. Kultura razmene znanja u kompaniji omogućava svima da svakodnevno usavršavaju svoje veštine i profesionalno napreduju. U radu na projektima, naši zaposleni se susreću s nekim od najvećih imena u ADMS industriji i uče od njih, ali i od samih klijenata. ADMS softverska industrija je vrlo uskospecifična, svega nekoliko kompanija u svetu nudi i prodaje ovaj softver, pa je i znanje koncentrisano na manji skup ljudi.

PCPress.rs Image

„Kao svaka softverska kompanija, imamo veliki izazov zadržavanja talenata u kompaniji. To je posao na kome se predano i konstantno radi, jer kada govorimo o brendiranju, svako brendiranje počinje iznutra. Potrebno je da u kompaniji imamo zadovoljne, motivisane i angažovane zaposlene. A to vodi ka zajedničkom uspehu”, rekla je Lang navodeći i da je osluškivanje potreba zaposlenih kontinuirani proces i podrazumeva kako dobru saradnju između menadžera i zaposlenog, isto tako merenje impulsa zaposlenih kroz različite procese.

Pročitajte i:  PowerIT konferencija 2022. u organizaciji Schneider Electric HUB

I za zaposlene postoje alati

U praksi se koriste različiti mehanizmi i metode, kao što su istraživanje zadovoljstva zaposlenih, stay i exit intervjui itd.

„Sve ovo su impulsi koji pokazuju i daju smernice menadžmentu kompanije s kojim aktivnostima treba nastaviti, a šta treba razvijati dalje, eventualno menjati i prilagođavati zaposlenima. Pored toga, dobar brend podazumeva prijem dobrog kadra, kao i njegovo dalje razvijanje i napredovanje. Kompanija je u tom smislu razvila proces stipendiranja, gde se kroz mentorski rad stipendisti pripremaju da budu uspešni u budućem poslu. Istovremeno ovaj program omogućava i mentorima da razmenjuju energiju i ideje s mlađim generacijama, da učestvuju u izazovnim istraživačkim i kreativnim procesima koji vode uvek u uzbudljive promene. Talent management je ključan u našem poslu. Prepoznavanje talenata, podrška i njihov dalji razvoj igraju važnu ulogu u akumuliranju jednog od najvažnijeg kapitala svake Hi-Tech kompanije. Taj kapital je znanje”, navodi Lang.

PCPress.rs Image

Spremni za sve izazove

Otkad je Razvojni centar pre godinu dana postao deo Schneider Electric grupe,  implementirani su mnogi inovativni HR procesi čiji će se potpuni značaj i vrednost osetiti u narednom periodu.

„Ovo će svakako uticati na zadovoljstvo zaposlenih, pa time i na imidž kompanije. U celokupnom procesu integracije desio nam se i Covid koji je od nas zahtevao još veću fleksibilnost, brze reakcije, prilagođavanje novim uslovima kako u svakodnevnom radu, tako i održavanju dobre komunikacije u timovima, kolaboracije, primenjivanje novih alata, a isto tako i prilagođavanje HR procesa novoj situaciji. Mislim da smo bili uspešni jer smo pokazali da smo odgovorni, fleksibilni, spremni na izazov. Istovremeno, postali smo još transparentniji u komunikaciji sa zaposlenima, što je veoma značajna vrednost”, istakla je Lang.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Najodrživiji modularni monofazni UPS prilagođen za Edge Computing

Prema njenim rečima, učenje je svakodnevni proces, fleksibilnost je postala obavezna, a kompanija koja želi da ima dobar brend mora da ima i viziju za implementaciju nekih procesa i pre nego što oni postanu zaista neophodni.

Šta je Schneider Electric ADMS?

Vodeći proizvod, softver ADMS (Advance Distribution Management System), predstavlja napredno i inovativno rešenje koje omogućava upravljanje sistemima za prenos i distribuciju električne energije. Kompetentnost i inovativnost rešenja je svojevremeno potvrdila i američka konsultantska kompanija GARTNER, koja ga je više puta zaredom proglasila najboljim softverskim proizvodom na globalnom nivou. Njegovom upotrebom znatno se redukuju operativni troškovi, dok se istovremeno povećava bezbednost i održivost elektroenergetskih sistema kojima softver upravlja. Koristi se u u preko 80 elektroprivreda širom sveta i oko 170 kontrolnih centara sa ukupno 400 miliona električnih potrošača, pa se kompanija, a samim tim i Novi Sad, pozicioniraju kao veoma važni IT centri na globalnom nivou.

Krajnji korisnici ADMS proizvoda su elektrodistributivna i elektroprenosna preduzeća širom sveta. Suštinski zadatak tog proizvoda je upravljanje elektromrežom iz kontrolnog centra. U trenutku kada se desi prekid napajanja, operater u kontrolnoj sobi u ADMS softveru dobija signal i informaciju o tome koji deo grada i koje su zgrade/kuće bez napajanja. Koristeći funkcionalnost softvera, locira se oblast s kvarom, ona se odvaja od ostatka elektromreže i šalje daljinski signal za vraćanje napajanja većini domaćinstava. U Australiji se to, zahvaljujući našem softveru, postiže za samo minut.

Pročitajte i:  PowerIT konferencija 2022. u organizaciji Schneider Electric HUB

PCPress.rs Image

Kompanija Schneider Electric posluje u više od 100 zemalja širom sveta i ima preko 160.000 zaposlenih, od toga više od 1000 u Razvojnom centru u Srbiji. Od prošle godine, osim u Novom Sadu, kompanija ima kancelariju u Beogradu i odnedavno na novoj adresi, na jednoj od najatraktivnijih lokacija u prestonici.

Postanite deo tima

Na vrhu lestvice prioriteta kompanije Schneider Electric je oblikovanje budućnosti u energetici, ali i ulaganje u budućnost i obrazovanje mladih. Schneider Electric odlično sarađuje s Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a nedavno su uspostavili saradnju i s beogradskim Elektrotehničkim fakultetom (ETF). Razvojni centar ima program stipendija putem koga studenti imaju mogućnost da postanu deo Schneider Electric tima.

Autor: Neda Lang, HR direktorka Razvojnog centra kompanije Schneider Electric

Korisna adresa: Se.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: