Schneider Electric: Novo postrojenje sa prečišćenim vazduhom i naprednom digitalnom tehnologijom

Potreba da se hitno reaguje na klimatske promene je veća nego ikada, a napori koji se ulažu u smanjenje emisije ugljen-dioksida i ostalih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte prevazilaze tradicionalne metode poput upotrebe obnovljivih izvora energije. Zato je kompanija Schneider Electric razvila AirSeT – nove verzije srednjenaponskih postrojenja u kojima je gas koji zamenjuje korišćeni SF6 – prečišćeni vazduh.

PCPress.rs Image

Gas SF6 se od 70-tih godina prošlog veka koristi zbog svojih odličnih dielektričnih karakteristika u visokonaponskoj i srednjenaponskoj opremi za izolaciju sabirnica, ali i kao medij za prekidanje električnog luka. Ovaj gas nije toksičan, niti zapaljiv, ali oslobođen u atmosferu doprinosi efektu staklene bašte. Iako u normalnom radu nema emisije ovog gasa, prestanak njegove upotrebe  značajan je korak napred na polju održivosti. Iz tog razloga smo razvili rešenje koje koristi gas odličnih tehničkih performansi, a ne utiče na okolinu u slučaju oslobađanja – prečišćeni vazduh.

Novo Schneider Electric srednjenaponsko razvodno postrojenje SMAirSeT tipa AIS (vazduhom izolovano), koristi se inovativnom tehnologijom na bazi prečišćenog vazduha u kombinaciji sa vakuumskim prekidačima nove generacije, zadržavajući iste dimenzije radi lakše nadogradnje postojećih transformatorskih stanica.

Pročitajte i:  UPS Innovations: Maximum Protection & Maximum Efficiency, Schneider Electric, Thanassis Tsikogias | BIZIT2021

„S obzirom na to da se elektrifikacija širi u celom svetu i da se sve više koriste obnovljivi izvori, potrebno je i više srednjenaponskih razvodnih postrojenja. Uvođenjem nove tehnologije bez SF6 gasa, koja ovaj gas sa efektom staklene bašte zamenjuje pročišćenim vazduhom, ostvarili smo ključan korak napred u dekarbonizaciji električne mreže”, izjavio je Dragan Buača, direktor prodaje u kompaniji Schneider Electric Srbija i Crna Gora.

Nova Schneider Electric srednjenaponska postrojenja SMAirSeT su već instalirana u nekoliko transformatorskih stanica kod korisnika širom Evrope, među kojima su npr. E.ON u Švedskoj i GreenAlp u Francuskoj. Broj lokacija na kojima se koristi stalno raste, uključujući mreže privatnih industrijskih i komercijalnih korisnika.

PCPress.rs Image

„Mi u Schneider Electric-u smatramo da je najbolji gas onaj koji se već nalazi u prirodi”, izjavio je Buača. „Razvili smo razvodno postrojenje budućnosti bez SF6 gasa zato što ono omogućava ogroman napredak u održivosti, a u isto vreme obezbeđuje podršku za moćnu digitalnu tehnologiju. Naša nova tehnologija sa prečišćenim vazduhom predstavlja idealnu alternativu i čast nam je što smo imali priliku da je predstavimo na konferenciji Cired.”

Pročitajte i:  Schneider Electric dobitnik nagrade u kategoriji „Društveno odgovorna kompanija godine“ po izboru SAM-a

SMAirSeT rešenje ima iste funkcije kao srednjenaponsko postrojenje prethodne generacije SM6, uz novinu da nema potrebe za odlaganjem gasa na kraju radnog veka.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,