Top50 Glas publike

Schneider Electric predstavio novu platformu na CIREDU-u

Na jedanaestom regionalnom savetovanju o distributivnim mrežama Srbije CIRED, kompanija Schneider Electric predstavila je EcoStruxure Grid, najnoviju platformu za potpunu digitalizaciju distributivne mreže i sve ključne elemente za automatizaciju i upravljanje električnom energijom.

PCPress.rs Image

Takođe, kompanija je identifikovala nove trendove koji se dešavaju u elektrodisribucijama širom Evrope i sveta. Josip Aleksić, Smart Grid Solution Architect, predstavio je ključne trendove u oblasti upravljanja i proizvodnje električne energije u Evropi i našem regionu. U njih se ubrajaju:

– U periodu od 2020. godine do 2048. godine očekuje se rast potražnje za električnom energijom od 48%.

Do 2020. godine deset puta više proizvoda će biti priključeno na mrežu, odnosno biti digitalizovano. Do 2025. godine, više od 50 milijardi uređaja će biti na mreži – Internet of things

– Ulaganja u dekarbonizovane izvore električne energije, propisano zakonom „EU Clean Energy Package“, biće u porastu za 86% i voditi ka masovnoj decentralizovanoj proizvodnji električne energije od strane dosadašnjih kupaca, a od sada i proizvođača.

Do 2025. godine očekuje se da više od 44 % proizvedene električne energije dolazi iz obnovljivih izvora, kao posledica odluke da se emisija CO2 smanji za 40% do 2030. godine. Energija proizvedena na ovaj način je čistija, povezana i kompleksnija za distribuciju. Da bi ovo bilo moguće neophodna je digitalna transformacija i potpuno praćenje tokova energije, što posledično uzrokuje transformaciju svih činilaca i nova ulaganja u distributivni sistem električne energije.

Pročitajte i:  Schneider Electric: Energetska transformacija data centara

Snabdevanje električnom energijom je jedan od zadataka koje treba uskladiti sa dolazećim trendovima. Vodeće zemlje u stabilnosti snabdevanja električnom energijom su Belgija, Holandija, Švajcarska, Nemačka i Danska, dok je stabilnost snabdevanja na najnižem nivou u Istočnoj Evropi, jedan je od zaključaka skupa.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,