SecurePath 2016

SecurePath 2016 je osmišljena kao konferencija koja će se održavati na godišnjem nivou, sa zadatkom da demistifikuje tajnovitost koja obavija oblast IT bezbednosti. Znanje je najvažniji resurs u borbi protiv cyber kriminala i zato smo za prvu konferenciju kao glavnog govornika pozvali Etay Maora, Executive Security Advisora, IBM Security. Etay je jedan od vodećih svetskih stručnjaka na polju cyber bezbednosti i cyber terorizma.

DSCN0125

Konferenciju je otvorio Branislav Vujović, predsednik New Frontier Group, koji je govorio o digitalnoj ekonomiji i promenama koje ona donosi u poslovanje. S obzirom da je informacija sada najvredniji resurs naglasio je da je od suštinske važnosti osigurati njihovu sigurnost i bezbednost. S tim u vezi pomenuo je i da se godišnje investira ogroman novac u sigurnost i cyber sigurnost, ali da su te investicije i dalje nekoliko puta manje od štete koje nastaju usled cyber napada.

Etay Maor, poznati security evanđelist, naveo je u svom predavanju da criminal kao servis postaje sve dominantnija kategorija u cyber security svetu, pri čemu se primećuje trend porasta saradnje između kriminalnih grupa, kao i razmene informacija između njih preko “dark web-a”. On je pokazao kako izgledaju neki od „dark web“ sajtova, predstavio je tipove alata koji se koriste za napade na IT sisteme, kao i kojim se sve podacima trguje. Demonstrirao je na koji način se dopunjuju različiti servisi i predstavio je trendove, cene kriminalnih alata i servisa, kao osnovne hakerske tehnike koje koriste cyber kriminalci.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Ovi navodi potkrepljeni su i praktičnim primerom – „live hacking“ sesijom Saginog etičkog hakera, koji je demonstrirao koliko je hakerima lako i jednostavno da upadnu u slabo zaštićen IT sistem.

U nastavku konferencije predstavljen je Sagin Security Operations Center, sačinjen od specijalizovanih inženjera obučenih za reagovanje u incidentnim situacijama, koji neprekidno nadgledaju IT sisteme klijenata i trenutno reaguju na bilo koji pokušaj upada u njih. Nakon identifikacije napada oni postupaju prema jasno definisanim procedurama i pravilima kako bi reakcija bila što brža i efikasnija.

DSCN0200

Konferencija je završena otvorenim panelom koji se bavio temom cyber security izazova i efikasnom odbranom od napada u svetlu sve većeg broja alata i monitoring softvera, a sve manjeg broja IT security stručnjaka i ljudskih resursa.

Za više informacija o Sagi posetite: www.saga.rs i LinkedIn.

Facebook komentari: