Top50 Glas publike

Seks-roboti neće rešiti problem nasilja i usamljenosti

Naučnici upozoravaju da je malo verovatno da će seks-roboti rešiti problem usamljenosti u budućnosti, te da verovatno neće uticati ni na smanjivanje količine nasilja.

PCPress.rs Image

Deo tehnološke industrije koji se fokusira na proizvodnju robota ovog tipa, očekuje da će se njihovi proizvodi prodavati po visokim cenama, te ih najavljuju kao „družbenike“ budućnosti koji bi svoje vlasnike mogli da sačuvaju od samoće. Ipak, naučnici upozoravaju da nema podataka koji bi mogli da podrže takve tvrdnje, te da ovi mehanički pomoćnici verovatno neće uticati na smanjivanje usamljenosti, budući da ne nude ništa osim predvidljivih scenarija.

Stručnjaci, te oni koje ova tema interesuje, se u poslednje vreme uglavnom bave negativnim uticajima koje bi seks-roboti mogli da imaju na čoveka, dok o blagotvornim uticajima na mentalno i fizičko zdravlje nema nikakvih istraživanja. Neki stručnjaci upozoravaju da bi ovakvi roboti mogli negativno da utiču na osećaj usamljenosti, budući da je za osećanje pripadnosti neophodna interakcija sa mislećim bićima koja imaju integritet, a koju nije moguće unapred predvideti. Sa druge strane, ideja da bi upotreba ovakvih robota mogla da utiče na smanjivanje nasilja opisuje se kao „optimistična,“ pa se upozorava da bi upotreba seks-robota mogla samo da zamuti ionako nejasne granice između nasilja i prihvatljivog ponašanja.

Pročitajte i:  Kad roboti dobiju životinjski sluh

PCPress.rs Image

Želja da se stvori idealno biće, te idealni družbenik, proganja čovečanstvo još od najranijih vremena, pa bi tako prvi seks-robot lako mogla da bude i Galatea koju je, prema grčkoj mitologiji, napravio Pygmalion, a koja je predstavljala žensku figuru, toliko savršenu i stvarnu, da se ovaj na kraju u nju zaljubio. Da li se Pygmalion zbog toga osećao manje usamljeno nije poznato ni do danas.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,