BIZIT 2022

Semafori budućnosti po meri pešaka

Iako su pešacima već dati načini da donekle kontrolišu semafore, fizički tasteri uglavnom ne donose velike promene, te ne utiču bitno na bezbednost tokom prelaženja ulice. Austrijski istraživači mogli bi da ponude rešenje za ovaj problem, a u obliku semafora koji će se baviti namerama pešaka.

PCPress.rs Image

Naime, radi se o semaforima koji su opremljeni kamerama, zahvaljujući čemu mogu da detektuju pešake koji nameravaju da pređu ulicu. Sistem „računarskog vidaskenira određenu površinu, te semaforu šalje signal kada se jedan ili više pešaka pojavi na poziciji koja je označena kao mesto za prelaženje ulice. Čitav proces se odvija za nekoliko sekundi, te kreatori tvrde da je kraći od vremena koje je nekom pešaku potrebno da dohvati fizički taster u okviru običnog semafora. Pored toga sistem je fleksibilan, pa može da produži trajanje zelenog svetla ukoliko detektuje veću grupu ljudi na prelazu, ili se vrati na crveno svetlo odmah pošto primeti da na prelazu nema pešaka.

PCPress.rs Image

Ovo nije samo eksperimentalni projekta, te bi prvi ovakav semafor trebalo da se pojavi u Beču do kraja 2020. godine. Proći će još neko vreme dok ovakvi sistemi ne zamene fizičke tastere širom sveta, ali je ovo ipak važan korak u smeru bezbednijeg pešačkog života.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,