Sezona pametnih satova

Kategorija gedžeta koja postaje sve popularnija je smartwatch, pametni sat koji pored prikazivanja vremena može izvršiti dodatne operacije. U početku su to bile jednostavne stvari poput kalkulatora, dok moderni imaju daleko veće mogućnosti, to više nije sat nego računar na vašoj ruci.

Samsung Gear S_Blue Black_3
Samsung Gear S

Možete ga koristiti za SMS, e-mail, pozivanje, slušanje muzike i još mnogo toga.

Do kraja godine će biti puštena u prodaju tri pametna sata velikih kompanija. U pitanju su Samsung Gear S, LG G Watch R i Apple iWatch. Samsung već ima iskustva, pošto je iza njih nekoliko pametnih satova, G Watch R je naslednik modela G Watch koji je imao manje atraktivan dizajn, a Apple se prvi put okušava u ovoj kategoriji.

Samsungov pametni sat, Gear S, ima u sebi 3G modem, te mu nije potrebna bluetooth veza sa telefonom da bi ostao sinhronizovan. Poseduje AMOLED ekran veličine 2 inča, dual core procesor na 1GHz, 512 RAM-a, 4GB memorije, GPS, senzor za praćenje otkucaja srca, akcelerometar, a kako biste imali pristup svemu tome, tu je baterija od 300mAh koja može da izdrži do dva dana. Samsung se opredelio da operativni sistem umesto Android Weara, bude Tizen. Imaće navigaciju za pešake kao i podršku za Facebook.

Pročitajte i:  Samsung demonstrirao sveobuhvatno iskustvo ekosistema povezanih uređaja

LG G Watch R je okrugao i više podseća na stare analogne satove nego na smartwatch.

lg-g-watch-r-4-640x791
LG G Watch R

Poseduje 1.2GHz Snapdragon procesor, 512 RAM-a, 4GB memorije, senzor za praćenje otkucaja srca.. Ono što možda je najzanimljivije je njegov okrugli ekran veličine 1,3 inča koji obuhvata 100% lica sata i LG obećava da će biti vidljiv na sunčanom danu, kao i da ugao gledanja neće predstavljati problem. Operativni sistem je Android Wear. Može izdržati u vodi na dubini od jednog metra do 30 minuta.

Za razliku od konkurenata, Apple je izuzetno tajanstven tako da ima malo informacija iWatchu, ne znamo čak ni kako će izgledati. Jedino što znamo je da će operativni sistem biti iOS 8, kao i da će, verovatno, imati integraciju sa HealthKit i HomeKit što će nam omogućiti da pratimo fizičku aktivnost i kontrolišemo ostale uređaje kod kuće. iWatch će biti otkriven, ajverovatnije, kada i iPhone6, devetog septembra, i tada ćemo imati više informacija.

Još uvek ne znamo cenu ni jednog od ovih uređaja, ali verujemo da će biti dobar dodatak vašem telefonu. Na primer, kada dobijete poruku nećete morati da tražite telefon po džepovima ili torbi, već je možete odmah na vašem satu videti, a ukoliko volite trčanje i ostale sportove, smartwatch je pravi gedžet za vas zato što ima sjajne funkcije za praćenje fizičke aktivnosti. Da ne zaboravimo pored svih ovih naprednih funkcija, tu je i ona najosnovnija – praćenje vremena.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch 4 Classic - Pametnije nego ikada

Izvor:
businessinsider.com
engadget.com
theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,