Sharp PG-D2500X, spreman za 3D

Za prikaz 3D sadržaja nije neophodan televizor, pa ni monitor: 3D podržavaju i neki projektori. Na primer, Sharp PG-D2500X

Sharp_PCPress_DSC0005Za projektovanje trodimenzionalne slike ranije su bila neophodna dva (sinhronizovana) projektora, ali je Sharp početkom godine predstavio nekoliko modela koji to mogu da urade sami; jedan od njih je PG-D2500X. Kako oni to uspevaju? Ne mnogo različito od televizora ili monitora – sukcesivno emituju slike za levo i desno oko, naravno, uz brze promene. PG-D2500X to radi sa osvežavanjem od 120 Hz, što daje veoma dobrih 60 Hz za svako oko. Naravno, za gledanje su neophodne aktivne naočare, koje se ne dobijaju uz projektor.

Projektor koristi DLP tehnologiju, dakle, mnoštvo minijaturnih ogledala od kojih se svetlosni zrak odbija, što u kombinaciji s kvalitetnim objektivom svetlosne moći 1:2,4 daje visok osvetljaj. Objektiv omogućava i zumiranje, ali samo 1,2x, tako da je ova opcija predviđena samo za fino prilagođenje okruženju, a moguća je i korekcija boja u zavisnosti od boje zida na koji se projektuje. Održavanje uređaja je svedeno na minimum: DLP čip je zatvoren i zaštićen od spoljnih uticaja, tako da ne koristi filter, a životni vek lampe je 2000 sati u normalnom režimu, odnosno dvostruko duže u ekonomičnom.

Projektori imaju nekih prednosti u odnosu na ekrane, ali imaju i mana – jedna od njih je niža rezolucija, tako da nećete moći da uživate u 2D i 3D sadržajima u punoj HD rezoluciji – PG-D2500X će prikazati video-sadržaje sve do 1080p, ali će ih interpolirati, i po potrebi ulepšati korišćenjem tehnologije BrilliantColor. Podrazumevano, očekuje se da ste pitanje reprodukcije zvuka unapred rešili, ali ako i niste, za prvu pomoć tu je i zvučnik (mono), čija je snaga 7 W – u prostorijama za koje je projektor namenjen, napraviće dosta buke.

DLP projektori su ranije bili prilično skupi, ali im je poslednjih godina cena pala, tako da su postali zanimljivi i za kućnu primenu. Sharp nije zloupotrebio „trodimenzionalni bum” i sasvim je korektno odmerio cenu ovog modela. PG-D2500X je prevashodno namenjen poslovnim okruženjima i školama ali će, zahvaljujući umerenoj ceni i „spremnosti” za 3D, sigurno naći put i do mnogih domaćinstava. Ako razmišljate o projektoru, ovo je dobar izbor, ali računajte i na izdatak za odgovarajuće aktivne 3D naočare.

Sharp PG-D2500X

Projekcioni sistem

DLP

Osvetljaj

2500 ANSI lm

Kontrast

1100:1

Rezolucija

1024×768, interpolacijom 1600×1200

Video-ulazi

VGA HD, S-Video, komponentni, kompozitni

TV rezolucije

480i – 1080p

Preporučena cena

82.600din.

www.digitron-ist.co.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,