ASUS ROG Flow

Siemens: Najstarija hidroelektrana na Balkanu obeležava 110 godina rada

Najstarija HE na Balkanu i prva centrala u Srbiji na reci Đetinji u Užicu, u kojoj su ugrađene tada najsavremenije „simens-halske” turbine, koje još uvek proizvode struju, svečanom manifestacijom 20. jula obeležiće 110 godina rada. Hidroelektrana koja je izgrađena po Teslinim nacrtima polifaznih struja, posle samo 5 godina od prve na Nijagarinim vodopadima, zahvaljujući ugrađenoj Siemesovoj opremi i dalje proizvodi struju. Proslava povodom jubileja HE „Pod gradom“ će se održati u okviru „Međunarodne konferencije obnovljivi izvori energije i održivi razvoj“ u periodu od 20-23. jula 2010.

HE-Uzice-uzice-net-1 Siemens je u oblasti energetike prisutan više od 160 godina od toga 120 u Srbiji. Da se Siemens u svom poslovanju oduvek rukovodio izradom pouzdane, kvalitetne i trajne opreme najbolje pokazuje i primer HE koju je daleke 1900. godine otvorio tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović, a koja i danas može da proizvodi struju. Opredeljenost na aktuelne svetske trendove i velika finansijska sredstva koja se izdvajaju za istraživanje i razvoj su važan argument svim partnerima da se pouzdaju u Siemesove proizvode i rešenja koja im se preporučuje.

U elektrani koja će od sada imati status muzeja nalaze se „simens-halske” turbine, dve Francis turbine od po 50  KS, generatori trofazne naizmenične struje, snage od po 32,8 kVA i kasnije postavljen agregat, snage 90 kW.

„Ovaj događaj ima višestruko značenje za sve aktere tadašnjih pionirskih koraka u elektrifikaciji kako grada Užica, tako i Srbije u celini. Sa jedne strane, to je označilo novi zalet u modernizaciji tadašnje Srbije, čime je udaren temeljac jačoj industrijalizaciji cele države. To je i svrstalo Užice u avangardne gradove, koji prate savremene trendove. Ovaj projekat je bio dokaz da privatna inicijativa, u (za ono vreme) izuzetno kratkom roku, može da iznedri objekat velikog strateškog značaja. I konačno, Siemens (tačnije Siemens&Halske), koji je ovim projektom potvrdio politiku kompanije, kakvu je definisao sam osnivač – kvalitet, dugotrajnost, puna podrška korisniku” rekao je Dušan Muškatirović, direktor sektora Energija u kompaniji Siemens d.o.o. Beograd.

HE-Uzice-uzice-net-2 „Ovu politiku sprovodi kompanija Siemens i danas, kako u svetu, tako i u Srbiji. U prilog tome govore brojni na vreme i uspešno realizovani projekti, koji su na čast i korisnika i kompanije Siemens. Kao firma sa oko 800 zaposlenih u Republici Srbiji, kompanija Siemens je spremna da se uhvati u koštac sa svim problemima svojih potencijalnih investitora, sa dubokim uverenjem da će ih zaista uspešno i rešiti. Pomenućemo kao primer kampanju koju sprovodimo u poslednjih godinu i po dana, u smislu povećanja svesti na temu energetske efikasnosti, čija je svrha da našem društvu ukaže na veliki značaj uštede energetskih resursa i povećanja produktivnosti i kvaliteta života. Zato i verujemo da će energetika Srbije u bliskoj budućnosti uhvatiti korak sa aktuelnim trendovima, pa čak ih i prestići. Kompanija Siemens se upravo u toj budućnosti preporučuje kao ozbiljan i kompetentan partner” dodao je Muškatirović.

Siemens

Fotografije: Uzice.net

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: , , ,