Siguran backup i miran san

Nadgledanje i backup podataka uvek su bili važni za poslovanje. Da biste predupredili posledice havarija, neophodno je da dodatno podesite vaš data centar kako biste bili sigurni da su podaci bezbedni. Bolje spavate ako znate da će, čak i ako se nešto poremeti, sistem ubrzo biti operativan.

05_02_Miran-sanNa tržištu je mnogo alata za backup. Oni mogu biti besplatni ili komercijalni, zadovoljavajući tako različite potrebe i širok spektar zahteva manjih i većih korisnika. Microsoft je u svom portfoliju softvera za konfigurisanje i upravljanje IT okruženjem i modernim data centrima poznatim pod imenom System Centar 2012R2 predstavio Data Protection Manager (DPM) za backup i oporavak podataka.

Centralizovani backup heterogenog okruženja

DPM obezbeđuje pouzdan, centralizovani backup bitnih komponenti vašeg data centra, omogućavajući vam da vrlo jednostavno zaštitite podatke koje čuvaju SQL Server, Exchange server, Sharepoint server, file serveri, ali i sve popularniji virtualni serveri koji rade pod Windows‑om ili Linux‑om. DPM vam nudi mogucnost da pravite i backup diskova desktop i laptop računara koji koriste Windows operativni sistem, a kroz njega možete raditi i centralizovani menadžment sistemskih image‑a. Pored izvođenja redovnih i vanrednih backup‑a, DPM pruža mogućnost i praktično kontinualnih backup‑a fajlova korišćenjem Shadow Copy tehnologije. Backup‑e možete da smeštate na diskove ili trake, a implementirana je i mogućnost smeštanja backup‑a na Microsoft Azure oblak.

Backup i menadžment backup‑a nisu jedina funcionalnost DPM‑a. On je odličan alat i za vraćanje sačuvanih podataka na efikasan način. Možete ga instalirati na zaseban fizički server, ali je podržana i instalacija i na virtualnoj mašini, a hardverski zahtevi su za današnje vreme skromni: jedan dual core ili quad core procesor i 8 GB RAM‑a. Oslanja se na SQL bazu koju možete smestiti u klaster ili van njega, a potrebno vam je i mesto gde ćete sve te backup‑e čuvati, što mogu biti različiti tipovi direktno priključenog storage‑a ili gomila diskova koje možete konfigurisati pomoću Storage Spaces role Windows Server‑a 2012R2. Mogućnost kreiranja proizvoljnog broja paralelnih backup‑a, kao i backup servera i računara sa udaljenih lokacija, u kombinaciji sa opisanim funkcinalnostima, čine DPM moćnom spravom koja će vam pomoći da mirno spavate. Ne treba zanemariti ni mogućnost koju pružaju Microsoft Online servisi kroz Office 365 pakete. Arhiviranje e‑mail‑ova u .pst fajlove, njihovo skladištenje i čuvanje stvar su prošlosti. Danas, uz veličinu mailbox‑a od 50 GB i online arhiviranje, možete deo opterećenja vašeg IT odeljenja prebaciti na sam Microsoft, uključujući backup, obezbeđivanje stalne dostupnosti, održavanje hardvera, upgrade servisa, patch‑ovanje… Verujemo da se IT sektor neće buniti, pogotovu na našem podneblju gde su IT profesionalci primorani da imaju širok spektar znanja, jer je obaveza mnogo.

Za detalje o ovim tehnologijama pogledajte technet.microsoft.com/en‑us/library/dn296613.aspx, www.windowsazure.com/en‑us/services/backup/ i office.microsoft.com.

Aleksandra Rakin

(Objavljeno u časopisu PC#208)

Facebook komentari:

Tagovi: ,