N Central domination

Sigurnosni eksperti ugasili 100 hiljada sajtova koji su širili malver

Sigurnosni istraživači iz celog sveta udružili su se u okviru projekta koji je posvećen deljenju URL-ova koji su korišćeni u distribuiranju malicioznih programa, da bi se potom eliminisali, a eksperti su do sada uklonili 100 hiljada sajtova za koje se utvrdilo da su bili deo ovakvih praksi.

PCPress.rs Image

Projekat je poneo ime URLhaus, a pokrenula ga je abuse.ch – neprofitna organizacija koja se bavi sajber bezbednošću. Sa radom se počelo krajem marta 2018. godine, te je od tada na dnevnom nivou u proseku stizalo po 300 prijava od 265 sigurnosnih istraživača. Ukidanje sajtova podrazumevalo je saradnju sa kompanijama koje pružaju usluge hostinga problematičnim web-sajtovima. Neke od njih nisu brzo reagovale, uprkos prijavama za ugrožavanje bezbednosti, te je pojedinim kineskim kompanijama bilo potrebno i po više od mesec dana da odgovore na zahteve. Naime, ChinaNet, China Unicom, i Alibaba nisu žurile da uklone maliciozne web adrese, te su ovi funkcionisali još neko vreme, čime je dodatno ugrožena bezbednost internet korisnika.

Pročitajte i:  Piratski sadržaji i malver koji krade lozinke

https://twitter.com/abuse_ch/status/1086590551997206530

U vrhu liste malvera koji se distribuiraju na ovaj način našao se Emotet, koji se obično širio preko mejlova koji su sadržali dokumente sa malicioznim linkovima. URLhaus je u proteklih 10 meseci prikupio oko 380 hiljada malver uzoraka, od čega je skoro 16 hiljada pripadalo Emotet familiji.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,