ePlaneta

Silikonsko srce modelira srčanu insuficijenciju

Naučnici sa Kraljevskog koledža hirurga u Irskoj i partneri na Nacionalnom koledžu za umetnost i dizajn u Dablinu razvili su silikonski model srca koji je namenjen modeliranju srčane insuficijencije.

PCPress.rs Image

Prekretnica u istraživanju srčane insuficijencije

Uređaj, koji predstavlja „imitatorsku cirkulatornu petlju“, uključuje simuliranu verziju leve pretkomora i leve komore, a svaka komora se nezavisno kontroliše kako bi se modelirao ceo srčani ciklus. Istraživači koriste vazdušni pritisak u okolnoj komori da bi podstakli uređaj da pumpa, na isti način na koji naša dijafragma kontroliše disanje promenom vazdušnog pritiska u našoj torakalnoj šupljini. Istraživači se nadaju da će njihov model biti koristan u testiranju različitih alata koji su namenjeni za lečenje srčane insuficijencije, kao što su uređaji za mehaničku pomoć. Srčana insuficijencija je u porastu, posebno u zemljama u razvoju, i važno je razviti nove tretmane za ovu populaciju pacijenata. Deo toga je razvoj novih načina za testiranje terapijskih intervencija, uključujući nove medicinske uređaje.

Istraživači su pokušali da uklone srca eksperimentalnim životinjama i pokušali da ih zadrže što je duže moguće u nadi da će testirati nove tretmane. Ali kada se uklone iz tela, takvi organi vrlo brzo opadaju, ograničavajući njihovu korisnost. Takođe je važno precizno modelirati vrstu srčane insuficijencije koju želite da lečite. U otprilike polovini slučajeva srčane insuficijencije, ejekciona frakcija leve komore, merenje proporcije krvi u komori koja se izbacuje svaki put kada otkuca, u velikoj meri je očuvana i ostaje na ili preko 50%. Modeliranje ovih nijansi sa ex-vivo srcem koje je uklonjeno sa svinje je izazovno. Shodno tome, istraživači su se okrenuli sintetičkim modelima srca, a ovaj najnoviji pravi skok modelirajući i levu komoru i levu pretkomoru.

Pročitajte i:  Povlačenje hirurških kompleta zbog špriceva iz Kine 

„Polovina pacijenata sa srčanom insuficijencijom ima srčanu insuficijenciju sa očuvanom ejekcionom frakcijom, a broj se povećava u razvijenom svetu, posebno zbog povećanja prevalencije faktora rizika“, rekao je Aamir Hameed, istraživač uključen u studiju. „Stanje može biti teško za lečenje lekovima i predstavlja značajan teret zdravstvenim službama širom sveta. Razvoj ovog modela zasnovanog na laboratoriji je prekretnica u istraživanju srčane insuficijencije jer omogućava testiranje uređaja koji imaju potencijal da leče stanje koje pogađa milione ljudi širom sveta, poboljšavajući njihov kvalitet života i smanjujući opterećenje na zdravstvene usluge.”

Uređaj može da modelira zdravu srčanu funkciju i ograničavanjem dijastolne relaksacije i punjenja, takođe može modelirati srčanu insuficijenciju sa očuvanom frakcijom izbacivanja. Pošto će intervencije za lečenje ove vrste srčane insuficijencije verovatno morati da ciljaju i pretkomoru i komoru, tehnologija predstavlja odličnu platformu za testiranje novih terapijskih intervencija. „Do sada nije razvijen nijedan laboratorijski model koji bi mogao da oponaša srčani ciklus i da sadrži dve nezavisno kontrolisane srčane komore da u potpunosti simulira protok krvi leve pretkomore i leve komore tokom faze mirovanja srčanog ciklusa“, ​​rekao je Endru. Malone, još jedan istraživač uključen u studiju. “Ovo je ključni korak napred u razvoju robusnog sredstva za testiranje tretmana uređaja za srčanu insuficijenciju.”

Pročitajte i:  Robot za precizne hirurške intervencije

Izvor: Medgadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,