Singapur: Primer zakona koji reguliše lažne vesti

Singapur bi uskoro trebalo da lansira zakon kojim se zabranjuje distribuiranje lažnih vesti, koji bi vladinim telima trebalo da omogući da brzo uklanjaju sadržaje koji šire dezinformacije.

PCPress.rs Image

Tako bi zakon trebalo da primora web-sajtove da demantuju netačne sadržaje koje su prethodno objavili, te da izdaju upozorenja o lažnim vestima. To je važno zbog toga što su digitalni kanali glavni način na koji se građani Singapura informišu, te se prema istraživanjima iz 2018. čak tri četvrtine od 5,6 miliona stanovnika informiše na internetu. Zbog toga se širenje lažnih vesti doživljava kao pretnja po nacionalnu bezbednost, a eksperti ističu da je detektovanje lažnih vesti teže nego što se misli, te da su obični korisnici uglavnom previše sigurni u svoju sposobnost da procene netačne sadržaje, što uglavnom nije tačno.

PCPress.rs Image

Mediji u Singapuru su već regulisani nizom zakona, te licenci koje su neophodne za rad medija, a nove regulative za kontrolisanje lažnih sadržaja na internetu dovele su Singapur na 151. mesto na listi koja opisuje stepen slobode govora, što je tri mesta ispod Rusije koja je uvela slične zakone.

Pročitajte i:  Patrolni roboti čuvaju Singapur

Izvor: Engadget

Facebook komentari:

Tagovi: ,