Singi: Kaspersky stiže na Mac OS X

kav2010Iako je u fokusu anti-virus kompanija skoro isključivo bila Windows platforma, uz poneko rešenje za GNU/Linux servere zbog njihove upotrebe u mrežama sa Windows klijentima, vremena se menjaju. Tako jedan od najpoznatijih proizvođača bezbednosnog softvera Kaspersky Lab najavljuje svoje anti-virus rešenje za novu verziju Apple Mac OS X operativnog sistema. To je verovatno i najbolji pokazatelj rasta pretnji usmerenih ka ovoj platformi.

Mac OS X 10.6 (Snow Leopard) trenutno nema potpuno anti-virus rešenje, već samo integrisan skener koji može da detektuje dva trojanca iako za Mac OS X postoji znatno više pretnji. Takvo rešenje korisnicima samo uliva lažni osećaj sigurnosti dok su njihovi računaru otvoreni za napade.

Današnja anti-virus rešenja nisu samo programi već i usluge. Sveobuhvatna zaštita podrazumeva da proizvođač tog rešenja ima i globalni sistem za praćenje pretnji, da stalno razvija nove zaštitne mere, te da pruža tehničku podršku i isporučuje nove verzije baza. Apple ništa od toga ne nudi kroz svoje rešenje, a da bi to i omogućio zahtevalo bi znatna finansjska sredstva.

Pročitajte i:  Kako da oslobodite prostor na Mac računaru

Zato je Kaspersky razvio posebno rešenje za Mac OS X koje će uskoro biti dostupno, a taj potez omogućava Appleu da održi vernost svojih korisnika dok rast internet opasnosti sve više raste.

Izvor: Singi

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,