BIZIT 2022

Sintetička koža koja oživljava igračke

Neosporno je da roboti danas mogu da obavljaju mnoge zadatke, ali ako se udalje od posla za koji su dizajnirani, mnogi od njih će imati određene probleme u obavljanju novih zadataka. U nastojanju da kreiraju robote koji će se lakše prilagođavati novim uslovima istraživači sa Yale univerziteta razvili su takozvanu „robotsku kožu“ koja može da se primenjuje u sklopu svakodnevnih objekata, a poput plišanih igračaka, koje potom mogu da se programiraju za obavljanje različitih zadataka.

PCPress.rs Image

Sintetička koža je prilično jednostavna, budući da se radi o elastičnom materijalu koji može da pokrije bilo koju površinu, te sadrži senzore i pokretače. Kada se neki objekat obloži ovim materijalom dobija mogućnost da se pokreće, hvata druge objekte i da „oseća“ prostor koji ga okružuje. Ideja je u tome da je koža toliko prilagodljiva da bilo ko može da kreira sopstvenog robota, a od predmeta koji se nalaze u okruženju, a preciznije akcije mogu da se postignu ako se kombinuju slojevi kože, čime se povećava osetljivost materijala. Novi materijal može da se koristi u okviru različitih predmeta, a za obavljanje različitih zadataka, pa može da se postavi i na komad odeće, koji se potom pretvara u aktivan, nosivi uređaj, koji, na primer, može da upozorava korisnike kada sede u nepravilnom položaju.

Pročitajte i:  Robot koji ume da vam pripremi piće

„Robotska koža“ kreirana je u saradnji sa agencijom NASA, a ideja je nastala kada je agencija raspisala konkurs za višenamenski materijal poput ovog. Budući da u letelicama koje posadu prevoze do određene tačke u kosmosu nema puno prostora za kabaste materijale, nova sintetička kože bi mogla da bude dragocena, budući da ne zauzima mnogo prostora, te može da se koristi u različite svrhe.

Izvor: New Atlas

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,