Siri više neće biti samo ženski glas

Kompanija Apple je objavila da će njen virtuelni asistent Siri od sada pored ženskog imati i muški glas. Korisnici će pored glasa imati mogućnost da biraju i akcente, poput američkog, britanskog, irskog i indijskog. Američki uređaji kao podrazumevani glas imaju ženski, dok je u drugim zemljama, poput Velike Britanije to muški glas. Apple je takođe naveo da će uskoro dodati dva nova glasa.

Siri više neće biti samo ženski glas.

Apple se odupire rodnim stereotipima

Kompanija je iskazala uzbuđenost jer je svojim korisnicima ponudila dva nova Siri glasa na engleskom jeziku i mogućnost da sami podese svoj uređaj po nihovoj želji. Na taj način Apple promoviše svoje proizvode i usluge koji su dizajnirani kako bi održali raznolikost u svetu. Novi Siri asistent već je dostupan na Apple iOS 14.5 beta verziji, dok će novi proizvodi izmene dobiti krajem 2021. godine kada je najavljeno ažuriranje softvera.

Već duže vreme vladaju rodni stereotipi među glasovnim asistentima kao što su Siri, Amazon Alexa i Google Asisstant. Stoga je izveštaj Ujedinjenih nacija 2019. godine izrazio zabrinutost i upozorio da glasovni asistenti promovišu ideju kako su žene poslušne pomoćnice koje su dostupne pritiskom na dugme ili običnom glasovnom komandom. Iako većina virtuelnih asistenata i dalje podrazumeva ženski glas, korisnici imaju mogućnost izmene.

Pročitajte i:  iOS 15 biće dostupan za preuzimanje 20. septembra

Izvor: CNN

Facebook komentari:

Tagovi: