ePlaneta

Sistem koji detektuje i budi pospane radnike

Nije neuobičajeno za japanske radnike, koji su poznati po prekovremenom radu, da zadremaju za svojim stolovima na poslu. Zapravo, postoji reč u japanskom jeziku za dremanje u javnosti, „inemuri“, koja se grubo prevodi kao „prisutan dok spava“. Međutim, saradnja između dva vodeća proizvođača u zemlji mogla bi da pošalje u zaborav dremanje u kancelariji posle ručka.

PCPress.rs Image

Proizvođač klima uređaja Daikin i elektronski gigant NEC testiraju sistem koji koristi kamere prikačene na računare zaposlenih kako bi pratili različite vrste pokreta kapaka. Kada prepozna znake pospanosti, sistem smanjuje temperaturu u prostoriji. Koncept je razvijen nakon što je početno istraživanje pokušalo da nađe najefikasniji način kako bi se ljudima održala pažnja ili barem budnost.

Istraživači su učesnicima prilikom testiranja dali jednostavne matematičke probleme za rešavanje pod različitim uslovima, što uključuje spuštanje temperature u prostoriji za nekoliko stepeni, povećanje osvetljenost i prskanje u različitih mirisnih aroma u vazduh. „Naša studija pokazala je da je snižavanje temperature delotvorno… naročito kada se otkriju rani znaci pospanosti“, navode kompanije u zajedničkom saopštenju.

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

PCPress.rs Image

Postoje planovi da novi sistem bude komercijalno dostupan do 2020. godine, izjavio je portparol kompanije Daikin za novinsku agenciju AFP. Kompanija takođe želi da razvije klima uređaje koji će duvati hladan vazduh na pojedinačne pospane radnike.

Dugački dani u kancelariji

U principu, japanski zakoni o radu dozvoljavaju osmočasovni radni dan i maksimalno 40 sati rada nedeljno. Međutim, ove propise poslodavci ne poštuju uvek, niti ih efikasno kontrolišu organi vlasti. U praksi mnogi zaposleni u Japanu trpe dugačko radno vreme. U 2016. godini, 7,7% zaposlenih sa punim radnim vremenom je potrošilo 60 ili više sati nedeljno na radnom mestu. Ova brojka je veća kod muškaraca (11,7%) nego žena (2,6%), a najviše pogođena grupa su muškarci u četrdesetim godinama, sa 15,2% onih koji rade više od 60 sati svake sedmice, navodi Statista.

PCPress.rs Image

Na japanskom „karoshi“ se prevodi kao „smrt od preteranog rada“, a ograničenje radnog vremena bi moglo da pomogne u smanjenju „karoshi“ slučajeva. Međutim, ukoliko se pravila i zakoni o radu ne budu poštovala, to možda neće u potpunosti rešiti problem.

Pročitajte i:  Japan pobedio u dvogodišnjem ratu protiv flopi diskova

Izvor: World Economic Forum

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,