Sistem koji kontroliše prodaju alkohola i cigareta

Tehnologija za prepoznavanje lica uskoro po prvi put stiže u britanske supermarkete, a kako bi se pozabavila kupcima, te proveravala da li imaju dovoljno godina za određene potrošačke navike.

PCPress.rs Image

NCR, koji je zadužen za softver i hardver većine britanskih supermarketa, ugradiće u svoje sisteme i kameru koja će pre svega biti zadužena za procenjivanje starosne dobi potrošača u slučajevima kada kupuju alkohol i cigarete. To znači da obični radnici neće morati da intervenišu kako bi odobrili kupovinu, već će za to biti zadužena mašina, koja će nakon skeniranja lica odobravati ili odbijati kupovinu, a bez potrebe za proveravanjem datuma rođenja u ličnim dokumentima kupca.

Sistem ne zahteva da korisnici unapred otkriju svoj identitet, te ne zahteva nikakve dodatne informacije nakon što se obavi kupovina. Stalne mušterije moći će da ubrzaju proces, a tako što će identitet potvrđivati unapred preko prilagođene aplikacije, te aplikacija koju je kreirala kompanija Yoti traži podatke iz ličnih dokumenata i sken lica, a informacije se unose u arhivu kako korisnik ne bi svaki put morao da prolazi proces provere u marketima u kojima često kupuje.

PCPress.rs Image

Četiri velika lanca marketa najavili su da će sistem uvesti sledeće godine, te će oni koji kupuju u Tesco, Sainsbury’s, Morrisons i  Asda prodajnim objektima uskoro biti u prilici da se upoznaju sa novom tehnologijom. Nakon Velike Britanije NCR planira da tehnologiju dovede u Sjedinjene Američke države, a nakon toga verovatno i u ostale delove sveta u kojima prodajni lanci budu bili zainteresovani za ovakav način kontrole prodaje duvana i alkohola.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,