Top50 Glas publike

Sjedinjene Američke Države ponovo imaju najmoćniji superkompjuter

Sjedinjene Američke Države su ponovo preuzele krunu od Kine kada je u pitanju najmoćniji superkompjuter na svetu, a sa AI modleom Summit  kojeg je razvio IBM.

PCPress.rs Image

Naime, 2012. godine Amerika je vladala na ovom polju, te se tada najviše govorilo o modelu Titan, čiji je maksimum 20 petaflopsa – 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi – sa 299.008 procesora (CPU jedinica) i 18.688 grafičkih jedinica (GPU) on je omogućavao naučna otkrića u rekordnom roku. Naučnici su njegovu snagu opisivali kao situaciju u kojoj bi maksimalna brzina njegovih računarskih operacija odgovarala slučaju u okviru kojeg bi “sedam milijardi ljudi na planeti izvodilo tri miliona kalkulacija u sekundi.”

A onda je krajem 2017. godine Kina preuzela vođstvo u ovoj oblasti, a sa modelom Tianhe – 3, koji je opisan kao deset puta brži kompjuter od u tom trenutku najbržeg na svetu, a koji je mogao da komunicira sa visokim stepenom inteligencije, te da bude koristan u tradicionalnim industrijama poput metalurške, a tako što bi pravio biznis modele, te kreirao projekte za male “pametna” gradove.

Pročitajte i:  Pisaća mašina koja razgovara s vama

Amerika se sada vraća na ovo polje kao ozbiljan konkurent, a sa modelom Summit čiji je maksimum 200 petaflopsa, a koji je sedam puta brži od prethodno pomenutog Titan-a. Tako se Summit opisuje kao superkompjuter koji za sat vremena može da reši problem za čije bi rešavanje običnom desktop računaru bilo potrebno oko 30 godina.

PCPress.rs Image

Summit-ovih 4.608 servera, koji zauzimaju prostor koji bi bio dovoljan za dva teniska igrališta, opremljeno je sa više od 9.000 22-jezgarnih IBM Power9 procesora, te više od 27.000 NVIDIA Tesla V100 GPU-ova. Za hlađenje sistema potrebno je više od 15.000 litara vode u minuti, a Summit troši energiju koja bi bila dovoljna za napajanje 8.100 domaćinstava.

Summit je više od proste želje da se prestigne Kina kada su superkompjuteri u pitanju, te je dizajniran za obavljanje operacija koje se zasnivaju na veštačkoj inteligenciji, i može da koristi mašinsko učenje, te takozvanu deep learning tehnologiju, a kako bi ubrzao istraživanja u oblasti medicine, fizike, te drugih polja. Projekti koji se planiraju u budućnosti uključuju analiziranje zvezda koje eksplodiraju (supernova), a da bi se saznalo kako se elementi poput zlata kreću kroz kosmos, kao i obavljanje simulacija koje uključuju nove materijale, poput superprovodnika.

Pročitajte i:  Kina gradi prvog digitalnog blizanca na svetu

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,