Škola za kosmičke rudare

Našem solarnom sistemu ne nedostaje asteroida, te je NASA tokom poslednjeg popisa izbrojala 781.454 onih koji kruže oko Sunca. Na desetine hiljada takvih nebeskih tela kreće između orbita Marsa i Jupitera, te je ta oblast prigodno ponela ime „asteroidski pojas.“ Čovečanstvo se asteroidima bavi jedino u slučajevima kada se zapute ka Zemlji, ili ka nekom od satelita, ali bi odnos prema njima u budućnosti značajno mogao da se promeni.

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga je Univerzitet u Koloradu odlučio da se pripremi za takav razvoj događaja, te razvio odgovarajući obrazovni program koji bi zainteresovane mogao da pripremi za poslove poput rudarenja u kosmosu. Naime, asteroidi su, kao i pojedine oblasti na Zemlji, bogati sirovim rudama, a od zlata i srebra, pa sve do kobalta i titanijuma. Tako samo jedan asteroid može da sadrži ogromne količine rude gvožđa, a stručnjaci iz NASA-e procenjuju da bi, u slučaju da se iscrpe svi resursi iz „asteroidskog pojasa,“ svaki stanovnik na planeti mogao da dobije po 100 milijardi dolara.

Pročitajte i:  Sledeća misija za kosmičke turiste

Tako već veliki broj privatnih kompanija, te vladinih agencija, ide ka tome da dograbi svoj deo rudarskog kolača, te je jedini problem to što je rudarenje na asteroidima trenutno ravno scenarijima iz naučno-fantastičnih filmova, pa tu na scenu stupa Univerzitet u Koloradu. Naime, pionirski program bi, a kako može da se pročita na web-sajtu univerziteta, trebalo da naučnike, inženjere, preduzimače, te one koji donose zakone, pripremi za budućnost poslovanja u kosmosu, a program se zasniva na istraživanju, iskopavanju, te korišćenju resursa iz kosmosa.

PCPress.rs Image

Budući da kosmos sadrži neograničene resurse, samo je pitanje vremena kada će čovek naučiti kako da ih preuzme, pa je program Univerziteta u Koloradu prvi korak ka stvaranju stručnjaka u oblasti industrije koja se tek rađa.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,