Top50 Glas publike

Škole u Velikoj Britaniji uvode prepoznavanje lica učenika

Devet škola u Velikoj Britaniji počelo je da koristi prepoznavanje lica za proveru plaćanja školske ishrane dece. Škole tvrde da je upotreba tehnologije brža od plaćanja putem kartica ili skenera otisaka prstiju.

Škole u Velikoj Britaniji uvode prepoznavanje lica učenika

97% dece i roditelja u školama pristalo na upis

Uz prepoznavanje lica, učenici jednostavno biraju svoj obrok, gledaju u kameru i odlaze. U saopštenju koje su objavile škole se navodi da se biometrijski podaci o deci čuvaju u šifrovanom obliku i brišu se kada dete napusti školu. Roditelji moraju da se uključe kako bi deca koristila tehnologiju, a mogu i koristiti PIN za verifikaciju plaćanja. Iako je 97% dece ili roditelja pristalo na upis, pojedini su rekli da nisu sigurni da li deca u potpunosti razumeju za šta se prijavljuju i da su pod uticajem pritiska vršnjaka.

Sistemi prepoznavanja lica različitih vrsta postaju uobičajeni u celom svetu. Škole u ​​SAD-u već godinama instaliraju takve sisteme, i to obično kao meru bezbednosti. Međutim, mnoge države i gradovi u SAD-u zabranili su prepoznavanje lica, tvrdeći da je korišćenje ovakve tehnologije osetljivo zbog rasprostranjenosti rasizma i problema oko rodne ravnopravnosti. I u Evropskoj uniji mnogi političari pozivaju na zabranu tehnologije prepoznavanja lica, tvrdeći da nedostaci njenog uvođenja nadmašuju potencijalne koristi.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: