BIZIT 2022

Školski Viki kutak

Međuškolski projekat „Naša škola – Viki‑škola“ osmišljen je i realizovan tokom školske 2015/16. godine u okviru Društva učitelja Jagodina pod pokroviteljstvom Vikimedije Srbije. Osnovni cilj projekta bilo je unapređivanje digitalnih kompetencija nastavnika i učenika kroz osposobljavanje za korišćenje i kreiranje resursa u okviru Vikimedijinih projekata.

PCPress.rs ImageŠkolski Viki‑kutak Osnovne škole „Joca Milosavljević“ u Bagrdanu oformljen je tokom zajedničkog rada učenika i nastavnika na aktivnostima u okviru projekta „Naša škola – Viki‑škola“. Grupa učenika sedmog i osmog razreda, zajedno sa svojim mentorima nastavila je rad na analizi i stvaranju slobodnog znanja u okviru Vikimedijinih projekata i nakon završetka projekta. Nastava informatike tako je dobila jednu novu dimenziju, a učenici priliku da unaprede svoje digitalne kompetencije.

U projektu je učestvovalo 11 škola Pomoravlja, Resave i Levča, u kojima su formirani školski timovi. Nastavnici uključeni u projekat pohađali su program stručnog usavršavanja „Primena onlajn veb‑enciklopedije na srpskom jeziku u nastavi i učenju“, a potom su putem mentorskog rada sa učenicima ostvarili doprinos slobodnom znanju kroz kreiranje ili dopunu članaka o školi na Vikipediji i objavljivanje fotografija školskih objekata na Vikimedijinoj ostavi.

Naša škola – Viki‑škola

Školski Viki‑tim u OŠ „Joca Milosavljević“ u Bagrdanu činila je grupa učenika sedmog i osmog razreda i njihovi mentori, nastavnica informatike i učitelj. Osnovna aktivnost bila je fotografisanje školskih objekata i objavljivanje fotografija na Vikimedijinoj ostavi. Uporedo s tim, učenici su se detaljnije upoznali sa slobodnom licencom, autorskim pravima i kršenjem autorskih prava, temama koje na prvi pogled nisu zanimljive učenicima ovog uzrasta, ali su svakako značajne. Nekako prirodno, na to se nadovezala i priča o navođenju referenci i izvora u člancima na Vikipediji. Tu su se pojavili i prvi problemi. Do relevantnih izvora o prošlosti škole bilo je teško doći. Ipak, uz veliki trud i uporno traganje, danas se možemo pohvaliti zbirkom izvora za proučavanje nastanka i razvoja škole. Rad na projektnim aktivnostima pratili su i određeni tehnički problemi, poput nepostojanja Internet veze u kabinetu za informatiku. Umesto da odustanemo, malo bolje smo se organizovali i nastavili rad kod svojih kuća. Takav rad zahtevao je bolju saradnju i komunikaciju putem društvenih mreža, tj. Facebook‑a. Izborili smo se sa svim izazovima i uspeli smo da istrajemo tokom, ali i po okončanju projekta.

Vikipedija – alat za učenje

Pronalaženje i upotreba dostupnih informacija sa Interneta, prvenstveno sa Vikipedije, za učenike osnovnoškolskog uzrasta nije novina. Sve veći broj njih vešt je i u kreiranju određenih digitalnih sadržaja. Ipak, savremena, široko dostupna sredstva IK tehnologije ređe se koriste kao okruženje za učenje, za stvaranje novih i produbljivanje postojećih znanja. Upravo je ukazivanje na mogućnosti korišćenja Vikipedije za učenje i osnaživanje učenika koji su bili učesnici u projektu za takve aktivnosti bio važan zadatak nastavnika‑mentora u projektu. Korišćenje Vikimedijinih projekata ne samo kao izvora informacija već kao alata koji učenici koriste za učenje, ali i za praktičnu primenu stečenog znanja i kritičko procenjivanje dostupnih informacija. deluje veoma motivišuće na njih.

Radom u digitalnom okruženju izlazi se iz okvira koje nameće tradicionalna organizacija nastave i kod učenika razvija kreativnost, refleksivnost, stvaralačko i divergentno mišljenje. Veoma važan aspekt ovakvog pristupa upotrebi IK tehnologije jeste kritičko promišljanje i procenjivanje validnosti dostupnih informacija. Uporedo s tim, kod učenika se formira svest o lakoći kreiranja potencijalno opasnih sadržaja na mreži. Rad na Vikipedijinim člancima omogućava učenicima „insajdersku“ poziciju i pomaže im da shvate način plasiranja digitalnih sadržaja na Internetu. To bi za tinejdžere  moglo biti dragoceno iskustvo u prepoznavanju potencijalno opasnih sadržaja, što bi zapravo bila i najznačajnija korist za učenike iz Viki‑kutka naše škole.

Tekst je realizovan u saradnji s British Council-om

Ivan Milovanović je učitelj i pedagoški savetnik u OŠ „Joca Milosavljević“ u Bagrdanu, maloj školi u okolini Jagodine. Učestvovao je u različitim domaćim i međunarodnim projektima za unapređivanje kvaliteta obrazovno‑vaspitnog procesa. Autor je programa stručnog usavršavanja nastavnika, stručnih radova, izlaganja na naučnim i stručnim skupovima, kao i međuškolskog projekta „Naša škola – Viki‑škola“ koji je realizovan pod pokroviteljstvom Vikimedije Srbije. Predsednik je Društva učitelja Jagodina i član Upravnog odbora Saveza učitelja Republike Srbije. Urednik je stručnog časopisa „Učitelj“.

Ivan Milovanović

(Objavljeno u PC#244)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,