TrendMicro

Skype omogućio end-to-end enkripciju

Skype je end-to-end enkripciju najavio još u januaru, te korisnicima obećao sistem komunikacije u okviru koje samo oni koji razmenjuju poruke mogu da ih pročitaju. Naime, servis koji je u vlasništvu Microsoft-a udružio se još tada sa kompanijom Signal kako bi omogućio ovu funkciju, koju korisnik mora prethodno da izabere, budući da se ne podrazumeva za svaku komunikaciju. Funkcija je slična onoj koju koristi Facebook Messenger, te je dobila ime Private Conversations.

PCPress.rs Image

Moguće je koristiti je samo kod pojedinačnih komunikacija, ali ne i kod grupnih. Da bi se započelo sa privatnom komunikacijom potrebno je da se klikne na “+” ikonicu, da se izabere nova Private Conversation opcija, te potom kontakt sa kojim korisnik želi da komunicira. Odabrani kontakt će potom dobiti poziv da se priključi komunikaciji, a ovaj traje sedam dana, posle čega je potrebno da se ponovo pošalje. Kada se izabrani kontakt pridruži komunikaciji, šifrovani razgovori mogu da se vode samo na uređajima sa kojih je poslat, te prihvaćen poziv, a u slučaju da se pređe na drugi kompjuter ili telefon komunikacija više neće biti enkriptovana.

Pročitajte i:  Poboljšane su performanse Microsoft Teams aplikacije za desktop računare - da li ste primetili?

PCPress.rs Image

Skype je i prethodno nudio neke oblike enkripcije, ali je end-to-end enkripcija daleko sigurnija, pa se sa ovim korakom pridružuje drugim platformama za komunikaciju koje pružaju ovaj nivo sigurnosti, a poput Apple-ovog iMessage servisa, te Facebook Messenger-a.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,