BIZIT 2022

Skype uklonjen iz online prodavnica za aplikacije u Kini

Izgleda da je i jedan od poslednjih stranih servisa za online komunikaciju u Kini dospeo u nemilost tamošnjih vlasti, budući da se već skoro mesec dana Skype ne nalazi na web-sajtovima koji služe za preuzimanje aplikacija, uključujući i Apple App Store u toj zemlji.

PCPress.rs Image

Iz Apple-a su objasnili da su obavešteni od strane kineskog Ministarstva bezbednosti da određene aplikacije krše lokalne zakone o digitalnoj bezbednosti, te su one uklonjene iz ponude u ovoj zemlji. Povlačenje Skype-a izazvalo je nezadovoljstvo kod korisnika u Kini, budući da više neće moći da plaćaju za Skype usluge preko Apple-a, te su dodali da su problemi počeli krajem oktobra.

Skype, koji je u vlasništvu Microsoft-a, u ovoj zemlji još uvek funkcioniše, ali njegova budućnost još uvek nije jasna, budući da je nedavno i WhatsApp blokiran od strane vlasti, što je tek deo liste servisa koji nisu poželjni u Kini, a na kojoj su se našli i Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Telegram i Line.

PCPress.rs Image

Iz Microsoft-a su izjavili da je Skype samo privremeno uklonjen sa iOS App Store-a i da će se vratiti što je pre moguće. Iako pravi razlog za povlačenje aplikacije iz mobilnih prodavnica nije poznat, spekuliše se da kineske vlasti nisu zadovoljne stepenom kontrole koju imaju nad korisnicima Microsoft-ove aplikacije za online komunikaciju. Ako se ispostavi da je to razlog, Microsoft  će biti prinuđen da promeni način funkcionisanja aplikacije, a pre svega detalje koji su u vezi sa enkripcijom poruka, te mogućnošću da korisnici ne registruju svoje pravo ime.

Pročitajte i:  Apple je kreirao specijalan režim zaključavanja

Izvor: The New York Times

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , , , , , ,