Laptop leto 2022

Skyrora uspešno testirala 3D štampani raketni motor

Škotska kompanija Skyrora, stacionirana u Edinburgu, koja se bavi razvojem malih satelita, uspešno je obavila prvo testiranje na zemlji svog novog raketnog motora koji je namenjen za instalaciju na malim satelitima. Ovaj motor je specifičan po tome što je odštampan na 3D štampaču, ali i po gorivu koje koristi. Naime, kompanija je sama razvila gorivo za njega i to reciklažom plastičnog otpada. Ovo gorivo nazvali su Ecosense, a ono obećava da će lansiranje satelita iz Skyrora-e biti mnogo ekološki prihvatljivije od konkurenata.

PCPress.rs Image

Krajnji cilj razvoja ovog motora je da neka buduća verzija pokrene njihovu Skyrora XL raketu koja će imati 22 metra, za koju se očekuje da će moći višestruko da iznosi teret u orbitu do visine od 500 km.

Tokom testiranja, Skyrora je pokrenula svoj raketni motor sa sopstvenim Ecosense gorivom, ali i sa tradicionalnim raketnim gorivom (Kerozin RP-1). Na taj način su mogli da uporede performanse oba goriva. Pokazalo se da je njihovo gorivo imalo za 45 procenata manju emisiju štetnih gasova. Dodatne prednosti ovog goriva su što ne zahteva kriogeničko zamrzavanje i može da stoji u tankovima duži vremenski period. Takođe, proizvodnja ovog goriva je mnogo jeftinija i ekološki prihvatljivija jer se od 1.000 kg plastičnog otpada može dobiti čak 600 kg Ecosense-a.

Kompanija ohrabrena ovim rezultatima planira da prvo lansiranje Skyrora XL rakete obavi tokom 2022. godine.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
ERP 2022

Tagovi: , , ,