Slučaj Tesla: Ukraden za 30 sekundi

Moderni automobili se obično oslanjaju na sistem zaključavanja bez ključa, pa vozilo može da otključa i pokrene samo onaj koji kod sebe ima odgovarajući privezak. Tako se radi o jednostavnijem sistemu koji vozače oslobađa ciljanja brave u mraku, te drugih komplikacija, ali koji donosi i neke probleme.

PCPress.rs Image

Tako je u Velikoj Britaniji nedavno zabeležen slučaj u okviru kojeg su kradljivci uspeli da „prevare“ Tesla automobil da se sam otključa, što im je pružilo priliku da ukradu vozilo. Najgore je to što je čitav proces potrajao samo 30 sekundi, što znači da vozilo može da bude ukradeno pre nego vlasnik shvati šta se događa. Otključavanje je moguće zahvaljujući signalima koji su identični onima koje vozilu šalje privezak kojim se automobil inače otključava, a na snimku se vidi da jedan od kradljivaca drži relej kojim pojačava signal tako da vozilo „poveruje“ da je ključ u blizini, te se otključava i pokreće motor.

Prema izveštajima najveći broj ukradenih Tesla automobila u Sjedinjenim Američkim Državama biva uspešno vraćen vlasnicima, dok je u Evropi situacija drugačija, pa se većina vozila nikada ne pronađe, a zahvaljujući sofisticiranim načinima krađe. Kompanija je upravo zbog toga počela da isporučuje dodatne načine za zaštitu, a poput poboljšane kriptografije za privezak za otključavanje, te opcije „PIN to drive,“ koja zahteva dodatno unošenje podataka kako bi se pokrenuo motor.

Pročitajte i:  Tesla odlaže proizvodnju Cybertrucka za 2022. godinu

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:

Tagovi: , ,