PC Press Studio

Smanjena kreditna zaduženost privrede

Privrednici u Srbiji trenutno otplaćuju 1.418,5 milijardi dinara raznih kredita, što je oko 12 milijardi evra. Ovaj iznos je, prema podacima Kreditnog biroa, početkom marta bio niži u odnosu na kraj prošle godine za 22 milijarde dinara.

PCPress.rs Image

„Ono što zabrinjavajuće jeste to što se nekoliko meseci unazad, smanjuje broj kredita koje koristi privreda, što nije dobra tendencija”, izjavio je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije. Dobar pokazatelj je to što nema povećanja kašnjenja u otplati rata, pa tako firme beleže 11,1 odsto učešća dospelih, a neplaćenih obaveza u ukupnom dugu, a preduzetnici 8,9 odsto. Urednost u plaćanju je mnogo bolja nego što je bila pre nekoliko godina.

„Međutim, ovo je mnogo lošija situacija u odnosu na 2006, 2007. i 2008. godinu. Dobro je što se poboljšava urednost, smanjuje neurednost, ali nije dobro što je to još uvek visoka stopa kašnjenja sa otplatom u odnosu na ono što smo imali pre desetak godina”, rekao je Dugalić. Prema izveštaju NBS, tokom protekle godine krediti privredi su po isključenju efekata deviznog kursa povećani za 4,3 odsto.

Pročitajte i:  U toku je Evropska nedelja novca - od 20. do 26. marta 2023. god.

Izvor: Novosti

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,