BIZIT 2022

Smartfoni s niskim faktorom zračenja

Da prilikom izbora smarfona s niskim faktorom zračenja ne moramo da pravimo mnogo kompromisa, pokazuje nam connectova top‑lista uređaja s najpovoljnijim faktorom zračenja.

Untitled-2U principu, svaki proizvođač trebalo bi da proizvodi smartfone s niskim faktorom zračenja. Jer, energiju koja ne zrači ka glavi, baterija ne mora ni da isporučuje. Tako baterija postaje još izdržljivija. Kada se ta činjenica uzme u obzir, nije ni čudo to što se veliki broj dobro izrađenih smartfona nalazi među 24 smartfona sa najpovoljnijim indeksom zračenja. Može se pronaći nešto za svačiji ukus – na prvom mestu nalazi se udoban Samsung Galaxy A5, koji je u laboratoriji postigao odlične rezultate.

Činjenicu da su antene na velikim smartfonima daleko, gotovo na ivici, pa je glava samim tim zaštićenija od zračenja, dokazuju odlični fableti Samsung Galaxy Note Edge (433 poena) i Galaxy Note 4 (430 poena). Međutim, na listi najboljih nalaze se i uređaji koji ne spadaju u mejnstrim: BlackBerry Passport nudi izuzetan operativni sistem, pravu mehaničku tastaturu, odlične karakteristike i nizak faktor zračenja. Tu je čak i jedan odličan Windows Phone, Nokia Lumia 1320, koji je na testu zaradio odličnih 416 poena.

Ovaj model i Galaxy Note 4 među smartfonima s niskim indeksom zračenja imaju baterije koje najduže traju, zatim slede LG G2 mini i Sony Xperia E3. Oni koji žele povoljan uređaj mogu da pogledaju još uvek dobre modele Wiko Ridge 4G, Vodafone Smart 4 max i Huawei Ascend G740. Ovu top‑listu mogli bismo da pretražimo i u odnosu na druge kriterijume, na primer, kapacitet memorije ili težinu uređaja. Samo se nijedan iPhone nije našao na ovoj listi.

(Tekst u celosti pročitajte u časopisu connect 52)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,