N Central domination

„Smell of space“, parfem koji je napravila NASA

Jedna od stvari koje stanovnici Zemlje ne mogu da iskuse je mirise izvan naše atmosfere. Pre oko jedne decenije, hemičari iz NASA-e napravili su miris koji budućim astronautima treba da ukaže kako miriše svemir. Međutim, zbog različitih birokratskih zavrzlama razvoj je zaustavljen.

PCPress.rs Image

Svemir miriše na biftek

Kompanija Eau de Space je iskoristila zakon o slobodi protoka informacija, ali je imala i mnogo sreće i odlučnosti, tako da je uspela da dobije formulu tog mirisa. Zahvaljujući tome, javnost je prvi put dobila mogućnost da u bočici oseti kako miriše bezvazdušni prostor.

Astronaut Tony Antonelli rekao je da svemir miriše „jako i jedinstveno“ i da se ne može uporediti ni sa jednim mirisom koji se oseća na našoj planeti. Prema Eau de Space, ljudi koji su probali ovaj miris, opisali su ga kao kombinaciju „dimljenog i gorkog začinjenog bifteka sa malinom i rumom“.

„Smell of space“ košta 29 dolara na Kickstarter-u, a kompanija će za svaku prodatu bočicu donirati još jednu donirati bočicu K-12 STEM edukacionom centru. Inače, Eau de Space ne planira da masovno proizvodi ovaj miris, pa kada istekne Kickstarter kampanja, šansa da nabavite ovaj parfem biće minimalna.

Pročitajte i:  NASA: Istorijsko skretanje asteroida

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,