Šminka za Android 01

Na Google Play Store‑u postoji više od pedeset launcher‑a koji temeljno menjaju izgled korisničkog interfejsa. Izabrali smo nekoliko dobrih…

Često se priča o dizajnu novih mobilnih telefona, ali koliko je dizajn uređaja zaista bitan? Danas je čitav telefon postao ekran.Važan je njegov kvalitet, rezolucija i vernost prikaza boja, ali je grafički interfejs taj koji daje konačni osećaj ugodnosti. Mnogi proizvođači razvijaju sopstveni korisnički interfejs, zbog kog su često hvaljeni, ali i oštro kritikovani. Srećom, Android je veoma liberalna platforma koja korisnicima omogućava da potpuno promene korisnički interfejs svog ljubimca. Aplikacije koje ovo omogućavaju nazivaju se launcher‑i jer dozvoljavaju izmenu izgleda početnog ekrana i načina na koji se vrše druge operacije poput pokretanja (lansiranja) aplikacija.

Ponuda launcher‑a je velika – neke treba platiti, a cene idu od svega par, pa do oko 15 dolara. Mnoge varijante su besplatne, ali ako baš naiđete na neku temu koja vam se previše dopada, moraćete da pripremite (elektronski) novčanik. Očigledno je da iza mnogih aplikacija sada stoje ozbiljne firme i da se, na kraju uvek radi o biznisu.

GO Launcher EX

01-GO-Launcher-EXGO Launcher EX je najpopularniji launcher, sa preko 50 miliona preuzimanja sa Play prodavnice. To je lepo dizajnirani interfejs koji se odlikuje veoma glatkim i brzim tranzicijama. Korisnicima je na raspolaganju preko 5.000 tema, a vama prepuštamo da izaberete najbolju. Detaljno smo isprobali inicijalnu temu koju karakterišu tople boje i zaobljene ikone aplikacija. Pošto instalirate GO Launcher EX, pojaviće se GO Store odakle možete preuzimati teme, widget‑e i locker‑e. Posebno nam se dopala mogućnost promene veličine ikona, što će starija generacija korisnika svakako pozdraviti.

Smart launcher

02-Smart-launcherSloganom Simple, Light, Fast je puno toga već u startu rečeno. Smart launcher nije mnogo zahtevan po resurse uređaja, a njegova najveća prednost je u automatskom sortiranju instaliranih aplikacija. To u praksi znači da će se na ekranu pojaviti kategorije poput multimedije, Interneta, muzike, igrica i slično, te da će snalaženje među brojnim aplikacijama biti daleko jednostavnije. Ova kombinacija odlično izgleda na telefonima, a i na tabletima je veoma praktična. Iako je osnovna verzija Smart launcher‑a besplatna, Pro verzija je primamljiviji izbor jer ima poseban ekran za smeštanje widget‑a.

Launcher 8

03-Launcher-8Dopada vam se kako izgledaju Windows 8 telefoni, ali
niste voljni da promenite operativni sistem? Launcher 8
će učiniti da vaš telefon izgledati kao da je izašao iz
Microsoft‑ove kuhinje. Korisniku su ostavljene mogućnosti promene veličine pločica, njihovih boja, kao i fotografija pozadine. Svoju temu možete da sačuvate, pa i da je povratite ukoliko ste načinili izmene koje vam se više ne dopadaju. Sve aplikacije će prikazati notifikacije unutar samih pločica i to njihov tačan broj, na primer broj nepročitanih e‑mail‑ova ili SMS poruka. Korisnik može da postavi pločice s posebnim funkcijama poput aktiviranja baterijske lampe (flashlight).

(Tekst objavljen u časopisu Moj Android 2)

Facebook komentari:

Tagovi: